O πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, αναφέρει σε άρθρο του ότι οι απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία δείχνουν πως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί οδεύει προς την «τρέλα» και ανησυχεί για την πυρηνική ισχύ της Γαλλίας. «Το να μιλάει ο Κάστρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ε, ναι αυτό είναι επανάσταση», απάντησε η Γαλλία.

Ads

Ο Φιντέλ Κάστρο, αφού υπενθυμίζει ότι «η Γαλλία είναι η τρίτη πυρηνική δύναμη του πλανήτη», τονίζει ότι «ας υποθέσουμε ότι ο Σαρκοζί τρελαίνεται, όπως φαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει. Τι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τον Σαρκοζί;» αναρωτιέται ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.

«Έχει καμία σχέση με την ηθική και το ήθος το να ζητά επίθεση κατά του Ιράν το οποίο κατηγορεί για την πρόθεσή του να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο, παρόμοιου τύπου με τα δικά του; Που είναι η σωφροσύνη και η λογική στην πολιτική του αυτή;», αναρωτιέται ο κουβανός ηγέτης που επί μήνες επισείει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου στην περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν.

«Τι θα γίνει στην περίπτωση που η γαλλική ακροδεξιά αποφασίσει να αναγκάσει τον Σαρκοζί να εφαρμόσει μια ρατσιστική πολιτική σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά;», προσθέτει ο Φιντέλ Κάστρο.

Ads

Σχετικά με τον διωγμό των Ρομά από τη Γαλλία, ο Κάστρο εκτιμά ότι «οι απελαθέντες Ρομά από τη Γαλλία είναι θύματα ενός είδους ρατσιστικού ολοκαυτώματος».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας. «Αυτός ο χαρακτηρισμός για το ολοκαύτωμα από τον κ. Κάστρο δείχνει την άγνοιά του για την ιστορία και την περιφρόνησή του για τα θύματα. Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι απαράδεκτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στο περιθώριο των συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Το ότι ο Κάστρο ενδιαφέρεται τελικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ε, ναι αυτό πραγματικά είναι επαναστατικό», κατέληξε ειρωνευόμενος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.