Η φινλανδική Βουλή θα εξουσιοδοτήσει μέσα στη βδομάδα την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας να δώσει την απαραίτητη συγκατάθεσή της για τη στήριξη της Πορτογαλίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΔΝΤ συνολικού ύψος 78 δις ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η φινλανδική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τόσο την Κομισιόν όσο και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι η αρμόδια Επιτροπή για τα ευρωπαϊκά θέματα της Βουλής θα δώσει αύριο το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για τη διάσωση της Πορτογαλίας.

Αυτό θα γίνει μέσω παράκαμψης του κόμματος «Ελεύθεροι Φινλανδοί» (ευρωσκεπτικιστές), το οποίο αντιτίθεται σε διασώσεις χωρών της Ευρωζώνης. Μετά την αρμόδια Επιτροπή, η στήριξη της Πορτογαλίας θα έρθει για τυπική έγκριση, εντός της εβδομάδας και στην ολομέλεια της φινλανδικής Βουλής.

Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα, στην οποία η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει την έγκριση της Βουλής για να συναινέσει στη διάσωση της Πορτογαλίας. Είναι επίσης μια από τις έξι χώρες της Ευρωζώνης με τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ). Το κόμμα «Ελεύθεροι Φινλανδοί» σημείωσε σημαντική άνοδο στις εκλογές της 17ης Απριλίου καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 17% του εκλογικού σώματος.

Ads