Σε πρόστιμο 17,5 εκατομμυρίων στερλινών (21,2 εκατομμύρια ευρώ) καταδικάστηκε σήμερα από τον «χωροφύλακα» των βρετανικών αγορών, την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) η τράπεζα Goldman Sachs. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι η τράπεζα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της πώλησης αμερικανικών παράγωγων προϊόντων υψηλού κινδύνου.

Ads

Η FSA (Financial Services Authority) κατηγορούσε τις υπηρεσίες της αμερικανικής τράπεζας στη Βρετανία ότι δεν την ενημέρωσαν πως η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της έπειτα από κατηγορίες για απάτη.

Η SEC είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος της Goldman Sachs κατηγορώντας την ότι εξαπάτησε τους επενδυτές πωλώντας τους περίπλοκα παράγωγα προϊόντα που στηρίζονταν σε αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, τα περιβόητα «subprime», την άνοιξη του 2007, πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση.

Ορισμένες βρετανικές τράπεζες ζημιώθηκαν πολύ καθώς εγγυήθηκαν το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό προϊόν της Goldman Sachs, η αξία του οποίου κατέρρευσε.

Ads

Η Golodman Sachs κατέβαλε τον Ιούλιο στη SEC πρόστιμο ρεκόρ 550 εκατομμυρίων δολαρίων.