Την υποψηφιότητά της στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του μελλοντικού υποψηφίου αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρική αναμέτρηση του 2012 ανακοίνωσε η πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Ads

Ερωτηθείσα σχετικά από γαλλικές εφημερίδες τόνισε: «ήρθε η στιγμή για να προκρίνουμε την σαφήνεια και την απλότητα: η απάντησή μου είναι ναι».

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είχε ηττηθεί από τον Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007, είναι το πρώτο στέλεχος πρώτης γραμμής του PS που δηλώνει έτοιμο να διεκδικήσει την προεδρία. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος προηγείται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις και η πρώτη γραμματέας του ΡS Μαρτίν Ομπρί, δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις τους. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι δεν προτίθενται να έρθουν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο.

Οι προκριματικές εκλογές θα είναι ανοικτές στο μέγιστο δυνατό αριθμό μελών και οπαδών του PS και αναμένεται να προσέλθουν πολλά εκατομμύρια άτομα. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση των υποψηφιοτήτων πριν το καλοκαίρι του 2011 ενώ η τελική ανάδειξη θα γίνει το φθινόπωρο.

Ads

Ήδη έχουν θέσει υποψηφιότητά οι βουλευτές Μανουέλ Βαλς και Αρνώ Μοντμπούρ που προέρχονται από τη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αντίστοιχα, ενώ αναμένεται να προστεθεί και αυτή του πρώην πρώτου γραμματέα του PS Φρανσουά Ολάντ.