Το ευρώ έπεσε σήμερα κάτω από το όριο του 1,33 δολαρίου για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, υπό το βάρος των ανησυχιών για ενδεχόμενη μετάδοση της ιρλανδικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Το ευρώ υποχώρησε στις 11.10 στο 1,3285 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 22 Σεπτεμβρίου, πριν ανέβει και πάλι ελαφρά επάνω από το όριο του 1.33.

Ads

Αυξήθηκαν και οι πιέσεις που δέχονται σήμερα οι αποδόσεις των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων, όπως και των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.

Ο αυστριακός Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε «οργισμένος» από τις χθεσινές κινδυνολογικές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για το ευρώ. Η κα. Μέρκελ είχε πει ότι «το ευρώ βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», αναφερόμενη στη σοβαρή δημοσιονομική κρίση της Ιρλανδίας. Οι δηλώσεις αυτές με εξόργισαν, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο αυστριακός τραπεζίτης στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, επιμένοντας ότι σε κίνδυνο δεν βρίσκεται το ευρώ , αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. “Πρόκειται για παράλειψη των πολιτικών ηγεσιών να μην κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στα δύο”, δήλωσε ο Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος είναι πρόεδρος και της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. «Το ευρώ ως νόμισμα είναι απολύτως ανέπαφο», επέμεινε ο τραπεζίτης. Τα πρόσφατα δημοσιονομικά προβλήματα της πολιτείας του Ιλινόι δεν αποτελούν πρόβλημα για το δολάριο, πρόσθεσε.

Το SPD επικρίνει την Μέρκελ, η Μέρκελ επικρίνει το SPD

O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φρανκ βάλτερ Σταϊνμάιερ, άσκησε δριμύτατη επίθεση στην καγκελάριο Μέρκελ για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης. Μιλώντας στη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής για την έγκριση του προϋπολογισμού 2010, ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ότι «η κρίση δεν οφείλεται μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία». Το μεγάλο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης περιήλθε σε «απάθεια», ενώ απουσιάζουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Ads

Ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι του προκαλεί «ανησυχία η οργή και η αποστροφή που δείχνουν, στο μεταξύ, πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανησυχεί και την καγκελάριο. Η καγκελάριος θα πρέπει να ανησυχεί «ακόμη και όταν διαφαίνεται η υποψία ότι η Γερμανία έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, ή ακόμα χειρότερα, ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων δείχνει ενδιαφέρον για επανεθνικοποίηση». Ο κ. Σταϊνμάιερ διαπίστωσε ότι η Γερμανία δεν βρίσκει κατανόηση από πολλούς Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD προειδοποίησε ότι «μπορεί κανείς να επιβάλλει αποφάσεις στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρανα να αποτύχει», και αυτό συμβαίνει όταν «στην πορεία προς μια απόφαση αφήνει πίσω του πολλούς τραυματισμένους». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι συμπεριφέρεται «άκρως υπεροπτικά», έναντι των εταίρων και ότι «επιτρέπει σε εγχώρια ΜΜΕ να ενισχύουν προκαταλήψεις εις βάρος ορισμένων εταίρων». «Ο δρόμος για την έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι ο πατερναλισμός», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ ζητώντας μία «νέα ευρωπαϊκή πολιτική», που θα εστιάσει στην προσπάθεια σύγκλισης της φορολογικής πολιτικής των χωρών στην Ευρώπη.

Η κα Μέρκελ από την πλευρά της επέμεινε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ μετά το 2013, και έδωσε έμφαση στη συμμετοχή σε αυτόν των ιδιωτών επενδυτών. Στη σημερινή της ομιλία στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, η κ. Μέρκελ δεν παρέλειψε να παινέψει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, που «επικροτήθηκαν», όπως είπε, «στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Η καγκελάριος επετέθη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «πολιτική και περίπλοκη απόφαση» του 2000 για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και για τη στάση αποχής που τήρησε κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή την περασμένη άνοιξη.

Στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011, η κ. Μέρκελ είπε ότι η απόφαση για την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης είναι μία «απόφαση για τη σταθερότητα του ευρώ». Τόνισε, δε, ότι για το διάστημα μετά το 2013 απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός με «ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέπουν τα λάθη» του παρελθόντος. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση μακρο-οικονομικής πολιτικής οικονομικής σύγκλισης, και σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες επενδυτές σε κρατικά ομόλογα. Κατά την κ. Μέρκελ, η απόφαση αυτή είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21ο αιώνα και αποκαθιστά την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι των αγορών.

Σήμερα επίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να έχουν «το θάρρος» να επιβάλουν «όρια στις αγορές» συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, «οι οποίοι κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια». Παράλληλα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της θα απαντήσει θετικά στο αίτημα για οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία, «υπό όρους» οι οποίοι θα επιτρέψουν στη χώρα «να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης» των δημοσίων οικονομικών της.