«Ανώφελες και άδικες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τις επικρίσεις που δέχεται ο τουρκικός στρατός. Στόχος του σχολίου του πιθανολογείται πως είναι να μειωθούν οι εντάσεις με τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό.

Ads

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση το Σάββατο οκτώ στρατιώτες και ερεύνησε το αρχηγείο της Ομάδας Τακτικής Επιστράτευσης Ειδικών Δυνάμεων στην Άγκυρα, που τα μέσα ενημέρωσης συνέδεαν με μια πιθανή συνωμοσία για το φόνο ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν ανώφελες και άδικες συμπεριφορές, υπερβολικές και ανησυχητικές αποτιμήσεις. Αυτά τα πράγματα είναι λάθος», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γκιουλ προς δημοσιογράφους. «Μην υπονομεύετε άδικα τους θεσμούς», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία ενισχύει τις δημοκρατικές προδιαγραφές της στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι οκτώ προαναφερθέντες στρατιώτες αφέθηκαν χθες το βράδυ ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν σε βάρος τους κατηγορίες. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Ανατολή, ο εισαγγελέας άφησε αρχικά ελεύθερους τους πέντε από τους οχτώ. Με δικαστική απόφαση αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι και οι άλλοι τρεις, τη συνέχιση της κράτησης των οποίων είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Ads

Ο στρατός της Τουρκίας είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν έχει αντιρρήσεις στις έρευνες, αν και ο τομέας που ερευνάται, έχει έγγραφα που θεωρούνται κρατικά μυστικά. «Η έρευνα είναι πλήρως νόμιμη και γίνεται αντιληπτό ότι θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με στρατιωτικούς διοικητές πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες και την Κυριακή διέψευσε ότι υπάρχουν εντάσεις με τις ένοπλες δυνάμεις, που παραδοσιακά θεωρούνται θεματοφύλακες του τουρκικού συντάγματος. Αν και οι εντάσεις ανάμεσα στο στρατό και στην κυβέρνηση περιοδικά προκαλούν αναστάτωση στις αγορές, αυτή τη φορά υπήρξε ελάχιστη αντίδραση ενώ οι Τούρκοι πολίτες παρακολουθούν μήπως από αυτές τις έρευνες προκύψει κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με ανάλογες έρευνες στο παρελθόν. Η εθνικιστική αντιπολίτευση κατηγορεί το ΑΚΡ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει φόβους για να ενισχύσει τη μειούμενη υποστήριξη του καθώς προετοιμάζεται να διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στις εκλογές που θα γίνουν μέχρι τα μέσα του 2011.