Οι απελάσεις στη Ρουμανία των Ρομά που δεν έχουν χαρτιά για νόμιμη παραμονή εγκρίνονται από το 65% των Γάλλων, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Opinionway που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro. Επίσης, το 69% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι διάκεινται ευνοϊκά στη διάλυση ορισμένων καταυλισμών των Ρομά.

Ads

Η σχετική πολιτική του Σαρκοζί προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από την αριστερή αντιπολίτευση, αλλά και ορισμένα τμήματα της δεξιάς, καθώς και στο εξωτερικό. Παρά την πολεμική, η Γαλλία συνεχίζει τις απελάσεις αυτές.

Μετά από δύο σειρές πτήσεων την περασμένη εβδομάδα, δύο αεροσκάφη ειδικά ναυλωμένα που μετέφεραν 284 Ρομά από τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία προσγειώθηκαν την Πέμπτη στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου.

Η μελέτη της Opinionway διεξήχθη σε δείγμα 1.034 ατόμων αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω (μέθοδος των ποσοστώσεων), που ρωτήθηκαν μέσω του διαδικτύου από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου.

Ads

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ρουμάνων Ευρώπης (FADERE) εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει τη γαλλική κυβέρνηση για την εκστρατεία δυσφήμισης των Ρουμάνων Ρομά, καθώς η εκστρατεία επηρεάζει όλους τους Ρουμάνους πολίτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της FADERE που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επίσης, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) επέκρινε τη Γαλλία για την καταστολή των Ρομά και κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να προσπαθήσει να ενσωματώσει τα μέλη της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της ΕΕ, αντί να τα στέλνει πίσω στην ανατολική Ευρώπη. Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της CERD εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μερικοί από τους εκατοντάδες Ρομά που μεταφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αεροπορικώς στη Ρουμανία στο πλαίσιο αυτού που η Γαλλία αποκαλεί εθελοντικό πρόγραμμα επαναπατρισμού δεν είχαν πλήρως ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους ούτε είχαν ελεύθερα συγκατατεθεί.

Οι εμπειρογνώμονες κάλεσαν επίσης την κεντροδεξιά κυβέρνηση να καταπολεμήσει αυτό που χαρακτηρίζουν ανησυχητική άνοδο του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου εκ μέρους μερικών πολιτικών.

Από την πλευρά της, η Γαλλία απάντησε στον ΟΗΕ πως «σέβεται σχολαστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά τους Ρομά» όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στο θέμα των Ρομά, η Γαλλία σέβεται σχολαστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως και τις διεθνείς της δεσμεύσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

Ο εκπρόσωπος αναγνωρίζει ότι οι Ρουμάνοι ή Βούλγαροι Ρομά χαίρουν, ως πολίτες της ΕΕ, του δικαιώματος «της ελευθερίας της κυκλοφορίας και του δικαιώματος διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ», αλλά υπενθυμίζει ότι αυτό δεν προσφέρει «ένα άνευ όρων δικαίωμα διαμονής».

Επίσης διευκρινίζει ότι η διατήρηση του δικαιώματος διαμονής καθορίζεται από «το σεβασμό της δημόσιας τάξης και τους επαρκείς πόρους» και σημειώνει ότι η «αξιολόγηση των στοιχείων αυτών προκύπτει από την εξέταση ξεχωριστά κάθε περίπτωσης».