Την υποστήριξή του στην ανέγερση τεμένους και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εξέφρασε χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα. Το σχέδιο αυτό έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις από Συντηρητικούς πολιτικούς και κατοίκους της Νέας Υόρκης.

Ads

«Ως πολίτης, και ως πρόεδρος, πιστεύω ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν το ίδιο δικαίωμα όπως και οποιοσδήποτε άλλος σε αυτή τη χώρα να ασκούν τη θρησκεία τους», τόνισε ο Ομπάμα σε εκδήλωση όπου παρέστησαν διπλωμάτες από ισλαμικές χώρες και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας των ΗΠΑ. «Αυτό συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα να κτίσουν έναν τόπο λατρείας κι ένα κοινοτικό κέντρο σε ιδιωτική γη στο κάτω Μανχάταν, βάσει των τοπικών νόμων και κανονισμών», πρόσθεσε.

«Εδώ είναι η Αμερική κι η δέσμευσή μας στη θρησκευτική ελευθερία πρέπει να είναι απαρασάλευτη», συμπλήρωσε ο Ομπάμα, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τον Μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί στόχο της εξωτερικής του πολιτικής.

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν πρωταγωνιστήσει σε μια συναισθηματική εκστρατεία για να αποτραπεί η ανέγερση τεμένους στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει «προδοσία» της μνήμης τους. Συντηρητικοί πολιτικοί, περιλαμβανομένων της πρώην υποψηφίας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων Σάρα Πέιλιν και του Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλούν επίσης να ακυρωθεί το έργο. Ο Μαρκ Γουίλιαμς, εκπρόσωπος του συντηρητικού πολιτικού κινήματος Tea Party, δήλωσε ότι το κέντρο θα χρησιμοποιείται από «τρομοκράτες για να λατρεύουν το θεό-μαϊμού τους».

Ads

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της ανέγερσης του κέντρου, όπως και πολλές άλλες θρησκευτικές οργανώσεις στην πόλη. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marist, αυτή την εβδομάδα, το 53% των νεοϋορκέζων αντιτίθενται στο έργο.