Κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς, ωστόσο, μεγάλες αλλαγές σε σχέση με αυτή του έκπτωτου προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι. Πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία θα διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο μέχρι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Στην κυβέρνηση διορίζονται και τρία ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα στη χώρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι αναταραχές.

Ads

Στη κυβέρνηση μετέχει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και ιδρυτής του PDP Νατζίμπ Τσεμπί που ορίστηκε υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επιπλέον μετέχουν ο ηγέτης του κόμματος Ετατζντίτ Αχμέντ Ιμπραΐμ ως υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης και ο Μουσταφά Μπεν Τζαφάαρ, επικεφαλής της Ένωσης Ελευθερίας και Εργασίας ως υπουργός Υγείας.

Ο Μ. Γανουσί διευκρίνισε ότι ο υπουργός Πληροφόρησης, που είχε έντονα κατακριθεί για καταστρατήγηση της ελευθερίας του Τύπου, δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει υπουργείο πληροφόρησης.

Παραμένουν έξι μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπεν Άλι μεταξύ αυτών βασικά μέλη όπως οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας που ελέγχουν τα σώματα ασφαλείας, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εξωτερικών. Επιπλέον διορίστηκε νέος επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ads

«Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειες να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και την ειρήνη στις καρδιές όλων των Τυνήσιων» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια, όπως και η πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση». Δεσμεύτηκε επιπρόσθετα ότι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι του παλαιού καθεστώτος θα απελευθερωθούν, ενώ ανακοίνωση την άρση απαγόρευσης των δραστηριοτήτων της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εντωμεταξύ, η αστυνομία στους δρόμους της Τύνιδας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τις διαδηλώσεις όσων ζητούσαν από το κυβερνών κόμμα να εγκαταλείψει την εξουσία.