Υπέρ της «σχεδόν αυτοματοποίησης των σχετικών διαδικασιών στη δημοσιονομική εποπτεία, αλλά και των συναφών κυρώσεων» τάσσεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Τρισέ ζητά μια «αλλαγής διάστασης» στην άσκηση της δημοσιονομικής εποπτείας, μετά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, που γίνεται από την ΕΚΤ σε όλη την ευρωζώνη.

Ads

Ο κ. Τρισέ τάσσεται, επίσης, υπέρ της «ανεξάρτητης αποτίμησης των δημοσιονομικών μεγεθών» των κρατών-μελών στην ευρωζώνη, αλλά και υπέρ «μιας διαφορετικής αποτίμησης της (άνισης) ανταγωνιστικότητας, όπως και των ανισορροπιών» στις οικονομίες των κρατών-μελών της.

Δεν απέκρυψε, ωστόσο, ότι θα ευνοήσει τον αποκλεισμό από την ευρωζώνη κρατών, «που συστηματικά θα παραβιάζουν τους κείμενους δημοσιονομικούς κανόνες στην ευρωζώνη», αναφέροντας πάντως σχετικά ότι η κύρωση θα μπορούσε να περιβληθεί την μορφή «της αναστολής δικαιώματος ψήφου του κράτους-παραβάτη».

Απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να γνωρίσει μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού -γενικευμένη κατάρρευση τιμών στο πλαίσιο διψήφιας ύφεσης. Απέκλεισε, ακόμη, την προοπτική των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, πολύ περισσότερο που «η κρίση η ίδια ξεπεράστηκε χωρίς αυτές τις πιέσεις. Με μία στέρεη έδραση στην ευρωζώνη αποφύγαμε, φρονώ, και τον πληθωρισμό και τον στασιμοπληθωρισμό».

Ads