Στο τρίτο εικοσιτετράωρο μπαίνει η συμμαχική στρατιωτική επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» κατά των δυνάμεων του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Κατά τη διάρκεια της 2ης νύχτας της επιχείρησης, αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ήχησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που αποτελεί το «οχυρό» του Καντάφι. Ο Μουαμάρ Καντάφι «δεν βρίσκεται στη λίστα των στόχων» των συμμάχων, τονίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Διαιρεμένο βγήκε το ΝΑΤΟ από τη χθεσινή συνεδρίαση για τη Λιβύη.

Ads

Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα μία κατάπαυση του πυρός με άμεση εφαρμογή, ωστόσο Ουάσινγκτον και Λονδίνο αμφισβητούν τις διακηρύξεις. Σποραδικές εκρήξεις και σφοδροί πυροβολισμοί ακούγονταν το βράδυ της Κυριακής στους δρόμους της Βεγγάζης. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της εξέγερσης 8.000 Λίβυοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σήμερα, από τα πυρά των δυτικών επλήγη το επιχειρησιακό κέντρο του Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη.

Γαλλικά μαχητικά περιπολούν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ενώ επίκειται εντός των προσεχών ωρών εμπλοκή του Κατάρ, της πρώτης αραβικής χώρας. Τα αεροσκάφη απογειώνονται από τις βάσεις της Κορσικής και του Σεν-Ντιζιέ (ανατολική Γαλλία) και χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να φτάσουν στη ζώνη των επιχειρήσεων.

Δεκαπέντε γαλλικά μαχητικά πραγματοποίησαν περιπολίες την Κυριακή στον λιβυκό εναέριο χώρο και όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας δεν χρειάστηκε να βάλλουν κατά στόχων είτε στον αέρα είτε στο έδαφος γιατί δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από την πλευρά των κανταφικών δυνάμεων.

Ads

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι ένα από τα υποβρύχια του βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση πυραύλων Τόμαχοκ στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας.

Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος επικρίνει τη Δύση για τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών και συγκαλεί έκτακτη διάσκεψη. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία έχει ανοίξει μέτωπο εσωτερικής αντιπαράθεσης για τη μη εμπλοκή της στις επιχειρήσεις.

«Ανθρώπινη ασπίδα δημιουργεί ο Καντάφι στη Μιζουράτα»

Δυνάμεις πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι μετακινούν πολίτες από κοντινές πόλεις στη Μιζουράτα, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Reuters. O ίδιος είπε επίσης ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια των χθεσινών μαχών, προσθέτοντας ότι ένοπλοι πιστοί στον Καντάφι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, φορώντας πολιτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πόλη είνα περικυκλωμένη από κυβερνητικά στρατεύματα και το δίκτυο υδροδότησης δεν λειτουργεί

Διαιρεμένο το ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη «μαραθώνια» σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων, στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα συζητηθεί ξανά τη Δευτέρα που συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος, των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών.

Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν τη Δευτέρα θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.

Κάποιες χώρες-μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο. Όμως το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διαιρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.

Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει “προεξέχοντα ρόλο «στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χωρες-μέλη τις επόμενες ημέρες”.

Δυσπιστία για τη νέα κατάπαυση του πυρός

Ένα 24ωρο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων από γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις, εκπρόσωπος των λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή σε όλες τις μονάδες του στρατού να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός από τις 21:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Η ενέργεια αυτή είναι απάντηση στο αίτημα της Αφρικανικής Ένωσης που διατυπώθηκε το Σάββατο και ζητούσε «την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε. Προηγήθηκε δήλωση εκπροσώπου της κυβέρνησης που καλούσε παράλληλα όλες τις φυλές της χώρας σε μία ειρηνική πορεία από την Τρίπολη προς τη Βεγγάζη για συνομιλίες εθνικής συμφιλίωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώνει το καθεστώς μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η πρώτη κατάπαυση του πυρός, την Παρασκευή, παραβιάστηκε εντός ωρών.

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ αμφισβήτησε τις νέες ανακοινώσεις του καθεστώτος. Ανάλογη η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον: «Όλοι θυμούνται ότι προ ημερών ο Καντάφι κήρυξε εκεχειρία που παραβιάστηκε. Είπαμε τώρα, λέμε και τώρα ότι θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια. Συνεχίζουμε την εφαρμογή του ψηφίσματος».

Ο Λίβυος συνταγματάρχης είχε προειδοποιήσει το πρωί της Κυριακής με πόλεμο διαρκείας εναντίον της Δύσης, καλώντας τους Λίβυους στα όπλα. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, θα την απελευθερώσουμε» δήλωσε. Το λιβυκό καθεστώς κάνει λόγο για 64 τους νεκρούς από τις επιθέσεις.

Νεκρός ένας γιος του Καντάφι

Ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι Χαμίς υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Τρίπολης, μεταδίδουν δικτυακοί τόποι της λιβυκής αντιπολίτευσης και αραβικά μέσα ενημέρωσης. Ο Χαμίς Καντάφι, ο οποίος ηγείτο επίλεκτου τάγματος, φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν πιλότος της λιβυκής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή κάποιοι συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο Arabian Business, τον οποίο επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΗΠΑ: Δεν αποτελεί στόχο ο Καντάφι

Ο αντιναύαρχος Μπίλ Γκόρτνεϊ, επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου, τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο ότι ο Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων των αεροπορικών επιδρομών. Προσέθεσε ότι δεν έχει χαθεί κανένα πολεμικό αεροσκάφος της συμμαχίας από τις επιθέσεις της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας και επισήμανε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για απώλειες αμάχων. Ο αντιναύαρχος ανέφερε ότι η λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, επισήμανε πάντως πως προς το παρόν είναι δυνατό να πετούν ελικόπτερα του καθεστώτος.

Όμως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε τη Δευτέρα πως ο Μουάμαρ Καντάφι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο των επιθέσεων της διεθνούς συμμαχίας, αρνούμενος ταυτόχρονα να «κάνει εικασίες» για τους στόχους που επιλέγει η συμμαχία. «Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τους στόχους, οι οποίοι εξαρτώνται από τις συνθήκες της στιγμής», τόνισε όταν ρωτήθηκε από το BBC για την πιθανότητα η συμμαχία να επιτεθεί απευθείας εναντίον του Λίβυου ηγέτη.

Και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ αναφέρθηκε χθες Κυριακή στην «πιθανότητα» να αποτελέσει στόχο ο Καντάφι. «Θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα […] όμως θα πρέπει να υπολογιστούν οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, που είναι πιθανό να προκύψουν» επισήμανε.

Κατάρ: Η πρώτη αραβική χώρα στην επιχείρηση

Ο Αμερικανός αντιναύαρχος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Άμυνας ότι η συμμαχία που συγκρότησαν αρχικά η Γαλλία, Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και ο Καναδάς διευρύνθηκε τις τελευταίες ώρες και συμπεριλαμβάνει πλέον το Βέλγιο και το Κατάρ.Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας προανήγγειλε ότι το Κατάρ θα εμπλακεί στις επιχειρήσεις εντός των προσεχών ωρών με τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη.

Το Κατάρ είναι η πρώτη αραβική χώρα που έχει ανακοινώσει επίσημα ότι προτίθεται να μετάσχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Γαλλία και Βρετανία, οι οποίες ηγήθηκαν της επιχείρησης, επεδίωξαν την όσο δυνατόν ευρύτερη αραβική στήριξη στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού.

Την Κυριακή ωστόσο ο Αραβικός Σύνδεσμος διατύπωσε επικρίσεις για τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών (ο Σύνδεσμος στήριξε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) οι οποίες αποτελούν διπλωματικό «χαστούκι» για τη συμμαχία των δυνάμεων που έχουν αναλάβει τη στρατιωτική δράση. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε το βομβαρδισμό αμάχων και συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των 22 κρατών-μελών του οργανισμού για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση για τη μη εμπλοκή στις επιχειρήσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε να απορρίπτει τις κατηγορίες ότι το Βερολίνο έχει απομονωθεί μετά την άρνησή του να μετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ. «Η εντύπωση ότι η Γερμανία απομονώθηκε από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα είναι απολύτως λανθασμένη. Πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όχι μόνο κατανοούν τη θέση μας, όχι μόνο τη σέβονται αλλά και την συμμερίζονται» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βεστερβέλε. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων να αναφέρει ποιές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τη γερμανική θέση, ο κ. Βεστερβέλε ανέφερε την Πολωνία.

Ωστόσο, την κυβερνητική απόφαση αποχής της Γερμανίας από τη στρατιωτική δράση κατά του Καντάφι, επέκριναν με σφοδρότητα εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, κατηγορώντας την γερμανική ηγεσία ότι συμπλέει με δικτάτορες και όχι με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Έκκληση Βιετνάμ για αυτοσυγκράτηση

Το Βιετνάμ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις που επιχείρησαν τα πρώτα πλήγματα κατά του καθεστώτος της Λιβύης, όπως ανέφερε το κρατικό δίκτυο ενημέρωσης τη Δευτέρα. Η ασιατική χώρα διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη χώρα της Βορείου Αφρικής, από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όπου αντιμετώπισε τις ΗΠΑ και τους νοτιοβιετναμέζους αντικομμουνιστές συμμάχους τους σε ένα καταστροφικό πόλεμο που έφερε τελικά τους κομμουνιστές του Ανόϊ, στην εξουσία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε στην εφημερίδα Νέα του Βιετνάμ, ότι « η κυβέρνησή μας είναι βαθιά ανήσυχη από την κλιμάκωση της έντασης και την πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις στη Λιβύη, που επιφέρουν πολλές συνέπειες στις ζωές των κατοίκων της, αλλά και στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».