Την απόφαση να ενισχύσει τα δικαιώματα ψήφου μεγάλων αναδυομένων οικονομιών έλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταστώντας παράλληλα την Κίνα την τρίτη ηγετική φωνή του παγκόσμιου δανειοδοτικού οργανισμού.

Ads

«Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι η πιο θεμελιώδης διόρθωση που έγινε στη διακυβέρνηση στα 65 χρόνια του Ταμείου και η μεγαλύτερη μεταβολή στην επιρρροή που έγινε ποτέ προς όφελος αναδυομένων αγορών και αναπτυσσομένων χωρών ώστε να αναγνωριστεί ο αυξανόμενος ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) ηγετικών οικονομικών στη Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα, το 6% των μεριδίων ψήφου θα μεταφερθεί από τις βιομηχανικές οικονομίες στις χώρες με «δυναμικές» αναδυόμενες αγορές.

Η κίνηση εκτοξεύει την Κίνα πάνω από ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, στην τρίτη θέση κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Ads

Ανεβάζει επίσης άλλες μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, στις δέκα ανώτατες βαθμίδες του οργανισμού, που αποτελείται από 187 μέλη.

Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν σιγά σιγά αποκτήσει περισσότερη επιρροή στο ΔΝΤ, αλλά η αλλαγή αυτή είναι μακράν η πιο σημαντική και ισοδυναμεί με μια διόρθωση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης που εγκαθιδρύθηκε όταν δημιουργήθηκε το ΔΝΤ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.