Με μια πολύχρωμη παρέλαση 10.000 ατόμων, με χορούς, τραγούδια και –φυσικά– το σύνθημα «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» ξεκίνησε χθες το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Η μεγάλη συνάντηση των κοινωνικών κινημάτων, δικτύων και οργανώσεων, που αντιτίθενται στο νεοφιλελευθερισμό, στην κυριαρχία του κεφαλαίου και στον ιμπεριαλισμό, άνοιξε για δεύτερη φορά τις πύλες της στην Αφρική, με τις θερμές ευχές ενός ιδιαίτερα προσφιλούς προσκεκλημένου: του Έβο Μοράλες.

Ads

Αποστολή: Κατερίνα Κιτίδη

Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ καλούνται να συζητήσουν μεταξύ άλλων «πώς θα χτιστεί μία παγκόσμια κοινωνία βασισμένη στον άνθρωπο» και «πώς θα δημιουργηθεί μια παγκοσμιοποίηση με αλληλεγγύη, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Στην προσπάθειά τους να σχεδιάσουν ένα νέο κόσμο, κλήθηκαν να συνδράμουν και πρόσωπα παλιά (αν όχι φθαρμένα) της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως ο Λούλα ντα Σίλβα, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ή η Μαρτίν Ομπρί. Η παρέμβασή τους, πάντως, εκ των πραγμάτων δεν θα είναι καταλυτική, εφόσον το Φόρουμ δεν εκδίδει συλλογικές αποφάσεις, ούτε προβαίνει σε προτάσεις δράσης που να δεσμεύουν όλους όσοι προσέρχονται σε αυτό. Όταν σε μία συνεδρία του το 2003, λόγου χάρη, εκδόθηκε ένα κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή στο Ιράκ, κάποιοι απ’ τους διοργανωτές του έσπευσαν να διευκρινήσουν ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κείμενο-απόφαση του Φόρουμ.

Αν και αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στο Ιράκ και ένα-δυο πάνελ αφορούν το μέλλον του, φέτος το Φόρουμ διεξάγεται με το βλέμμα στραμμένο στην παγκόσμια οικονομική κρίση, της οποίας προηγήθηκε η επισιτιστική κρίση που έπληξε πολλές από τις χώρες της Αφρικής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους σε χώρες όπως ο Ισημερινός, εφόσον το παράδειγμά τους ίσως αποδειχθεί διδακτικό για την Ελλάδα. Με εξίσουν έντονο ενδιαφέρον αναμένονται και οι κουβέντες για την Αίγυπτο και την Τυνησία, όπου η ριζοσπαστικοποίηση των πολιτών έδειξε την πραγματική πρωτοπορία. Η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει όσους δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Ντακάρ, εφόσον σε αρκετές συνεδρίες θα γίνουν παρεμβάσεις και μέσω Ίντερνετ στα υπό συζήτηση θέματα.

Ads

«Υπουργείο Νομιμοποίησης των Χωρίς χαρτιά»

Εξέχουσα θέση στις συζητήσεις του Φόρουμ έχει το ζήτημα της μετανάστευσης. Το θέμα απασχολεί δεκάδες απ’ τις οργανώσεις που παρευρίσκονται στο Ντακάρ, ενώ σε παράλληλο συνέδριο στο νησί Γκορέ (που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής) επιχειρήθηκε η Σύνταξη μιας Παγκόσμιας Χάρτας για τη Μετανάστευση. Χθες, στο Ντακάρ έφτασε ένα καραβάνι (νομιμοποιημένων πλέον) μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη, το οποίο ξεκίνησε απ’ το Μπαμακό για να μεταβεί στο Φόρουμ, ενημερώνοντας καθ’ οδόν τους πολίτες για την «κοινοτοπία του Κακού», όταν είσαι μετανάστης χωρίς χαρτιά στη Γηραιά Ήπειρο

Κεντρικό ρόλο στο καραβάνι έπαιξε η οργάνωση «Υπουργείο Νομιμοποίησης των Χωρίς Χαρτιά» -μία ευχή των μεταναστών του Παρισιού, την οποία αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους πραγματικότητα. Ο εκπρόσωπος του «Υπουργείου», Σισοκού Ανζουμάν, διηγήθηκε στο tvxs.gr την ιστορία του: Η οργάνωση δημιουργήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2009, με την κατάληψη του κτηρίου ενός ασφαλιστικού ταμείου του Παρισιού, στο οποίο οι μετανάστες χωρίς χαρτιά πληρώνουν εισφορές για χρόνια, χωρίς κανείς να τους εξασφαλίσει ότι απ’ τη μία μέρα στην άλλη δεν θα ξαναβρεθούν στις χώρες προέλευσής τους. Η κατάληψη διήρκεσε 13 μήνες και από αυτήν προέκυψε μία Μεγάλη Πορεία μεταναστών χωρίς χαρτιά τον Μάιο του 2010. Τότε, μία ομάδα παράνομων μεταναστών πήγε με τα πόδια απ’ το Παρίσι στη Νίκαια, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι 67 ηγέτες, προκειμένου να τους εκθέσει τα προβλήματά της -όμως αυτοί αρνήθηκαν να τους δεχτούν. Η οργάνωση, λοιπόν, άρχισε ν’ απευθύνεται στους λαούς και να τους ενημερώνει για τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ανζουμάν, πλήττει τόσο τους παράνομους μετανάστες όσο και τους υπόλοιπους διαμένοντες στη χώρα. «Πατάνε πάνω μας, για να επιτεθούν σε εσάς», ανέφερε ο ακτιβιστής απ’ το Μαλί και έφυγε τρέχοντας για την άλλη μεγάλη πορεία –στο κέντρο του Ντακάρ αυτή τη φορά.

Η σενεγαλέζικη πρωτεύουσα είναι συνηθισμένη στις διαδηλώσεις. Η φιλελεύθερη οικονομική πολιτική του (επί 11 χρόνια) προέδρου Αμπντουλαγιέ Ουάντε προκαλεί πολλές διαμαρτυρίες, που συχνά γίνονται βίαιες. Η χθεσινή πορεία, όμως, από το κτήριο της ραδιοτηλεόρασης προς το πανεπιστήμιο Chiekh Anta Diop όπου διεξάγεται το Φόρουμ, έμοιαζε μάλλον με τεράστια γιορτή. Οι τοπικές ενδυμασίες από τη Νότια Κορέα μέχρι τη Χιλή, τα ευφάνταστα πανώ, τα τραγούδια και τα συνθήματα έδιναν χρώμα στην πόλη. Το καλό κλίμα κορυφώθηκε, δε, όταν μετά το τέλος της πορείας, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Μοράλες, απεύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ. Ο σπουδαίος λατινοαμερικάνος πολιτικός μίλησε για τις εθνικοποιήσεις στη χώρα του και για το πόσο ωφέλιμες ήταν, για το περιβάλλον και την απειλή από την καπιταλιστική ανάπτυξη, για την Αίγυπτο και την αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και για το παρελθόν του: για το πώς η συνδικαλιστική του πορεία τού έδειξε ότι είναι μεν πολύ σημαντική η κοινωνική δράση σε τοπικό επίπεδο, αλλά στην Βολιβία χρειαζόταν κάτι άλλο –να προχωρήσουν από τη μάχη σε κοινωνικό επίπεδο, για να κατακτήσουν την εξουσία μέσω των εκλογών, να αναμετρηθούν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα μέσω της πολιτικής διαδικασίας. Ένα μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες…