Το ΝΑΤΟ έχει υιοθετήσει πλέον μια πιο επιθετική προσέγγιση στο ύφος και την ένταση των αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεών του στη Λιβύη, αφού όπως διαπιστώνεται η τακτική των επιθέσεων εναντίον στόχων του καθεστώτος Καντάφι το τελευταίο δίμηνο, απέτυχε τελικά να οδηγήσει τον επί 42 χρόνια ηγεμόνα της χώρας στην έξοδο από την εξουσία. Στο μεταξύ, η Τυνησία διαψεύδει τα σενάρια περί διαφυγής μελών της οικογένειας Καντάφι στη χώρα.

Ads

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Συμμαχίας, επεσήμαναν στο πρακτορείο Ρόιτερ αυτή την εβδομάδα, ότι η στοχοποίηση εγκαταστάσεων μεταξύ των οποίων και της έδρας στρατιωτικών μονάδων, πρόσφατα έγινε πιο «επιθετική».

Πυραυλική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε έπαυλη στην Τρίπολη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός εκ των υιών του Μουαμάρ Καντάφι καθώς και τριών εγγονών του, ενώ προκλήθηκε και έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του ίδιου του Λίβυου ηγέτη, αλλά και για το που έχει καταφύγει.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τοποθετήθηκε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την εκτίμηση, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή στην τακτική η την πολιτική της επιλογής των στόχων από πλευράς ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει παρέκκλιση από την οπτική των ΗΠΑ», επέμεινε ο Αμερικανός επίσημος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ads

« Με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται στο έδαφος, οι δυνάμεις της Συμμαχίας θα στοχοποιούν εγκαταστάσεις διοίκησης αλλά και ελέγχου των δυνάμεων του καθεστώτος, κάτι που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εντολής που λάβαμε για την προστασία του λαού της Λιβύης», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Πηγές από τη Συμμαχία επίσης επιμένουν ότι με την έγκριση από τον ΟΗΕ, των επιχειρήσεων για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των πολιτών της Λιβύης, οι αεροπορικές επιδρομές των Νατοϊκών δυνάμεων, δεν στοχεύουν τον ίδιο τον Καντάφι η άλλα πρόσωπα, αλλά αποσκοπούν στην καταστροφή των κέντρων διοίκησης όπου αποφασίζονται και οργανώνονται οι επιθέσεις κατά πολιτών.

Εν τούτοις άλλος Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει τελευταία σε εξέλιξη μια συνειδητή προσπάθεια των επιτελών του ΝΑΤΟ, οι αεροπορικές επιδρομές να στοχεύουν όλο και πιο κοντά στα μέρη όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει καταφύγει ο Καντάφι, απόφαση που όπως αποκαλύπτουν ασπάζεται και η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα.

Μια εξήγηση που δίδεται σε αυτή την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου, είναι ότι τελειώνουν οι Νατοϊκοί στόχοι χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι αναζητούνται καινούργια χτυπήματα ακόμη και κοντά στον ίδιο το Λίβυο ηγέτη.

Η Τυνησία διαψεύδει ότι μέλη της οικογένεια Καντάφι έχουν καταφύγει στη χώρα

Ο Τυνήσιος Υπουργός Εσωτερικών με δηλώσεις που την Τετάρτη σε τηλεοπτικά δίκτυα με παν-Αραβική εμβέλεια, διέψευσε τη φημολογία που είχε ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, ότι δήθεν μέλη της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και πιο συγκεκριμένα η σύζυγος και η κόρη του, κατέφυγαν στην Τυνησία, πριν από λίγες ημέρες.

Το Αλ Τζαζίρα και το Αλ Αραμπίγια μετέδωσαν ότι ο Τυνήσιος κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε ότι μέλη της οικογένειας Καντάφι βρίσκονται στη χώρα του.

Λίγες ώρες νωρίτερα πηγή από τις αρχές ασφαλείας της Τυνησίας είχε αποκαλύψει στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η σύζυγος του Καντάφι Σαφία και η κόρη του Αίσα, είχαν εισέλθει στο έδαφος της Τυνησίας συνοδευόμενες από Λιβυκή αντιπροσωπία.

Το Αλ Τζαζίρα ανέφερε τη ρητή διακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών της Τυνησίας, που διαβεβαιώνει ότι σε περίπτωση που οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι επιχειρήσει να εισέλθει στην Τυνησία θα συλληφθεί από τις αρχές, σύμφωνα με το μέτρο της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβληθεί από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.