«Αναπάντεχο πρόβλημα» στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ προκαλούν οι αποκαλύψεις για την αμερικανική κατασκοπεία σε βάρος ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με οργή στις πληροφορίες περί κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος ευρωπαϊκών συμμαχικών χωρών. Μάλιστα, το θέμα αυτό ενδέχεται να απειλήσει τις εκκρεμούσες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την επίτευξη της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας.

Ads

Η εφημερίδα New York Times, σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με το οποίο ο κατάλογος με τους στόχους της αμερικανικής κατασκοπείας περιελάμβαναν τις αποστολές της ΕΕ στις ΗΠΑ, τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς επίσης αρκετούς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας.
 
Οι αποκαλύψεις αυτές σημειώνονται σε μια χρονική περίοδο που καταγράφεται ήδη «αξιοσημείωτη ένταση» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων του Αμερικανού Έντουαρντ Σνόουντεν, για κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμαχικές κυβερνήσεις και της συγκέντρωσης δεδομένων από ηλεκτρονικές επικοινωνίες εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε έντονη ανησυχία και έκπληξη, προσθέτοντας ότι «εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ».
 
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι συνομιλίες για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία που αναμένονται να ολοκληρωθούν έως το Νοέμβριο του 2014 και οι εν λόγω συζητήσεις ενδέχεται να απειληθούν από τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας, σύμφωνα με την Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης.
 
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν χθες να απαντήσουν ευθέως στις κατηγορίες, ενώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του διευθυντή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «η αμερικανική κυβέρνηση θα απαντήσει καταλλήλως στην ΕΕ μέσω των διπλωματικών οδών».
 
Τέλος, αναφέρεται ότι η πιο δριμεία κριτική επί του θέματος προήλθε από τη Γερμανία, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τις «στοχευμένες χώρες», αλλά χαρακτηρίζει τα θέματα προστασίας του απορρήτου ως «πολιτικής σημασίας». Μάλιστα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις τον αμερικανό πρέσβη στο Βερολίνο.
 
Η εφημερίδα Wall Street Journal, σε άρθρο της για το ίδιο θέμα που αποτελεί ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει, ακριβώς, ότι οι κατηγορίες περί αμερικανικής κατασκοπείας μπορεί να πλήξουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς τα δύο μέρη ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Όπως τονίζει, για μια ακόμη φορά οι καταγγελίες αυτές γίνονται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο και ενώ οι συνομιλίες για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.
 
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –πολλά από τα μέλη του οποίου είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε θέματα προστασίας του απορρήτου–, θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία.

Ψάχνουν «λύση» στην υπόθεση Σνόουντεν
 
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσαν στους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) αντίστοιχα να διευθετήσουν την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην τεχνικού συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ο οποίος έχει καταφύγει από την περασμένη Κυριακή σε ένα χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος.
 
Ο Πούτιν και ο Ομπάμα «ανέθεσαν στον διευθυντή της FSB (Αλεξάντρ) Μπόρτνικοφ και στον διευθυντή του FBI (Ρόμπερτ) Μίλερ να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και να βρουν λύσεις» σχετικά με την υπόθεση αυτή, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου Νικολάι Πάτρουσεφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.