Το θέμα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν βρέθηκε σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα. Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, «υπεγράφη με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι μια συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας». Επιπλέον, ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δέχθηκε τη συνεργασία για την αντί-πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.

Ads

Στόχος είναι μέχρι το 2014 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης και να αναλάβει πλέον ο στρατός του Αφγανιστάν. Ωστόσο αρκετοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του Πενταγώνου έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, επισημαίνοντας πως ο πόλεμος με τους Ταλιμπάν συνεχίζεται και πως η Αφγανική κυβέρνηση ενδέχεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Χαμίντ Καρζάι εγκρίθηκε και το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης συνεργασίας του ΝΑΤΟ με το Αφγανιστάν. Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διευκρίνισε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο στο Αφγανιστάν ακόμα και μετά τη μεταβίβαση της ευθύνης των μαχών στον αφγανικό στρατό το 2014».

Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι «τα ξένα στρατεύματα δεν θα έχουν μάχιμο ρόλο στο Αφγανιστάν μετά το 2014» και πως «στόχος είναι η μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στον αφγανικό στρατό σταδιακά από το 2011 ως το 2014».

Ads

«Για να το πούμε απλά, εάν οι ταλιμπάν ή οποιοσδήποτε περιμένει να μας δει εκτός (του Αφγανιστάν), ας το ξεχάσει. Θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν όσο χρειαστεί για να τελειώσομε αυτό που έχουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου έθεσε το 2014 ως όριο για την λήξη των μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων και την πλήρη μεταβίβαση των καθηκόντων στο τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν.

Σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι «σίγουρα η παρουσία μας θα περιοριστεί» αλλά διευκρίνισε ότι «πέρα από αυτό είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς τί θα είναι απαραίτητο για να κρατήσουμε τους Αμερικανούς ασφαλείς το 2014». Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε εκείνη τη χρονική συγκυρία είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα μπορεί να συνεχιστούν και πέρα από το 2014.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρχουν βρετανικά «στρατεύματα μάχης» στο Αφγανιστάν στο τέλος του 2015.

«Το ΝΑΤΟ είναι καταδικασμένο σε ήττα στο Αφγανιστάν», τονίζουν οι ταλιμπάν. «Είναι φανερό ότι ύστερα από εννέα χρόνια κατοχής, οι εισβολείς είναι καταδικασμένοι να έχουν την ίδια τύχη με εκείνους που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο πριν από αυτούς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. «Η αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων τους, οι νέες τους στρατηγικές, οι νέοι τους στρατηγοί και η νέα τους προπαγάνδα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατέληξαν σήμερα και σε συμφωνία για τη νέα δομή της διοίκησης. Το νέο σχέδιο προβλέπει τη «μείωση κατά τουλάχιστον 35% του δυναμικού της διοικητικής δομής της καθώς επίσης και τη σημαντική μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και των αρχηγείων της ώστε αυτή να καταστεί πιο αποτελεσματική». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η μείωση κατά 35% αντιστοιχεί περίπου 5.000 θέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Συμμαχίας, τα γενικά επιτελεία του ΝΑΤΟ από 11 θα μειωθούν σε 6 ή 7, οι 14 υπάρχουσες υπηρεσίες σε τρεις και οι περίπου 400 επιτροπές σε 85.

Υπενθυμίζεται ότι χτες εγκρίθηκε το «νέο δόγμα» του ΝΑΤΟ, αλλά και η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στα κράτη μέλη της Συμμαχίας. Σήμερα υπήρξε και συνάντηση των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με το Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πλευρές συζήτησαν και συμφώνησαν για συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας με βάση τη «στρατηγική αντίληψη» που υιοθετήθηκε χθες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανοίγοντας την πρώτη σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας τα τελευταία δυο χρόνια δήλωσε ότι η ασφάλεια της Συμμαχίας και της πρώην αντιπάλου της Ρωσία είναι πλέον «αδιάσπαστη». Όπως ανακοίνωσε η Ρωσία δέχθηκε τη συνεργασία για την αντί-πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία «δεν αποτελούν πλέον απειλή ο ένας για τον άλλο».

Παράλληλα, ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εξοπλισμού που προορίζεται για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μέσω του ρωσικού εδάφους και των Δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας.

«Ηλθε ο καιρός να διευρύνουμε τις σχέσεις μας μέσω της συνεργασίας μας», τόνισε ο Ράσμουσεν εκτιμώντας ότι οι 29 χώρες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας «μπορούν να κάνουν πολλά για τη διεθνή ασφάλεια υπό την προϋπόθεση ότι θα ενεργήσουν από κοινού».

«Θεωρούμε τη Ρωσία εταίρο και όχι εχθρό», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συμφωνία της Ρωσίας για συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι η περίοδος των μεγάλων εντάσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της χώρας του έχει πλέον παρέλθει, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία έχει φιλόδοξα σχέδια για τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα στη Λισαβόνα ότι η πυραυλική απειλή κατά της Ευρώπης προέρχεται από το Ιράν παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στη χώρα αυτή όταν αποφάσισε χθες την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ερώπη για τα κράτη μέλη της Συμμαχίας.

«Κανένα όνομα δεν αναφέρεται στα δημόσια έγγραφα του ΝΑΤΟ, αλλά ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η πυραυλική απειλή σήμερα προέρχεται από το Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.

Την ίδια στιγμή, στη Λισαβόνα συνεχίζονται οι αντινατοϊκές διαδηλώσεις, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσάγουν ακόμη 40 διαδηλωτές το Σάββατο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές της Πορτογαλίας απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα μέσω Ισπανίας σε 200 διαδηλωτές.

Διαβάστε επίσης:

«Εποικοδομητική» συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ
Αφγανιστάν… η «Σαουδική Αραβία των μετάλλων»
Παπανδρέου: Το ΝΑΤΟ αλλάζει δομές και προσανατολισμό