Το κοινοβούλιο της Υεμένης συνήλθε σήμερα και ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε στη χώρα ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στις 18 Μαρτίου, μετά το θάνατο 52 διαδηλωτών από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές καλούσαν τους βουλευτές να καταψηφίσουν το κείμενο που θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε σφαγή.

Ads

Συνολικά, 164 από τους 165 παρόντες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το κοινοβούλιο αποτελείται από 301 μέλη. Ολοι οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, οι ανεξάρτητοι και όσοι βουλευτές του κυβερνώντος Γενικού Λαϊκού Κονγκρέσου παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή, μποϊκοτάρισαν τη συνεδρίαση.

Οι συμμετέχοντες στο κίνημα διαμαρτυρίας απήυθυναν νωρίτερα έκκληση στους βουλευτές να μην εγκρίνουν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με την «έγκριση της σφαγής αθώων». Μετά την προσχώρηση μέρους του στρατού στο κίνημα διαμαρτυρίας ο Σάλεχ πρότεινε χθες να εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2012, πρόταση που η αντιπολίτευση απέρριψε εμμένοντας στην άμεση αποχώρησή του.

Επικίνδυνη η κατάσταση στο Μπαχρέιν

«Η κατάσταση στο Μπαχρέιν βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνη φάση», δήλωσε σήμερα ο Σεΐχης και υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Χάλεντ μπιν Αχμαντ Αλ-Χαλίφα. «Υπάρχει σταθερότητα, όμως φοβόμαστε πάνω απ’ όλα το διχασμό των θρησκευτικών κοινοτήτων», τόνισε ο υπουργός.

Ads

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, ο οποίος μίλησε στα αγγλικά και οι δηλώσεις του μεταφράζονταν στα τουρκικά, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία. Στο μεταξύ, η κρατική αεροπορική εταιρεία του Μπαχρέιν Gulf Air ανέστειλε σήμερα όλες τις πτήσεις προς το Λίβανο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για δηλώσεις που έκανε ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ εναντίον των αρχών του Μπαχρέιν. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, μιλώντας το Σάββατο σε συγκέντρωση στη Βηρυτό, χαρακτήρισε ξεχωριστή αδικία τα γεγονότα στο Μπαχρέιν. «Αφού η βία είναι στη φύση των τυράννων και η θυσία είναι στη φύση του ιερού πολεμιστή, ερωτώ μερικούς στον αραβικό κόσμο και τον ισλαμικό κόσμο: Γιατί μείνατε σιωπηλοί μπροστά στην τυραννία σε βάρος του λαού μας στο Μπαχρέιν, μήπως επειδή είναι σιίτες;»

Οι αρχές του Μπαχρέιν ζήτησαν χθες από τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Gulf Air είχε αναστείλει τις πτήσεις από τη Μανάμα προς το Ιράν και το Ιράκ.

Την Κυριακή, το Μπαχρέιν επέκρινε τον ηγέτη του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου, λέγοντας ότι τα σχόλιά του αποτελούν κατάφωρη επέμβαση και προειδοποίησε ότι μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα του Λιβάνου στον Κόλπο. Το Μπαχρέιν έχει κατηγορήσει το Ιράν, που υποστηρίζει την Χεζμπολάχ, ότι βρίσκεται πίσω από την αναταραχή στο κράτος αυτό του Κόλπου.