Την Τετάρτη, οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Φαλούτζα πέταξαν τα παπούτσια τους στους Αμερικανούς πεζοναύτες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ads

Την ίδια μέρα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο κρατώντας σακούλες γεμάτες με παπούτσια, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον Ιρακινό δημοσιογράφο Μ. Αλ-Ζαϊντι, ο οποίος κρατείται από την ιρακινή αστυνομία επειδή πέταξε τα παπούτσια του στον πρόεδρο Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Τα παπούτσια αντιπροσωπεύουν τους Αμερικανούς στρατιώτες και τους Ιρακινούς που σκοτώθηκαν λόγω αυτής της παράνομης εισβολής των ΗΠΑ στο Ιρακ», δήλωσαν οι συγκεντρωμένοι της οργάνωσης Code Pink.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση αποφυλάκιση του Αλ-Ζαΐντι και έχουν δημιουργήσει ένα κοινό ταμείο για να υποστηρίξουν αυτόν και την οικογένειά του. «Είναι απίστευτο ότι ο Αλ-ΖαΙντι μπορεί να καταδικασθεί σε φυλάκιση δύο χρόνων επειδή προσέβαλε τον Μπους, ενώ αυτός είναι υπεύθυνος για το θάνατο 1.5 εκατομμυρίου Ιρακινών και 4.200 Αμερικανών στρατιωτών. Αυτός θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, ως εγκληματίας πολέμου», δήλωσε ένας από τους διαμαρτυρόμενους.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ. «Το να φάει ένα παπούτσι στο κεφάλι, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που υποφέρανε οι βετεράνοι και οι Ιρακινοί», δήλωσε ο Τζέφρι Μίλιαρντ, εκ μέρους της οργάνωσης «Βετεράνοι του Ιράκ ενάντια στον Πόλεμο».

Ads

Δυστυχώς, όμως, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις, σήμερα απορρίφθηκε το αίτημα του Ιρακινού δημοσιογράφου να τεθεί ελεύθερος με εγγύηση.