Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ αναγκάστηκε να ακυρώσει σήμερα την παρουσία του σε εγκαίνια δρόμου στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά τις οδηγίες του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών προς την αστυνομία να αποτρέψει οποιαδήποτε παλαιστινιακή πολιτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ads

Ο Φαγιάντ θα παρίστατο στα εγκαίνια ενός δρόμου, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή στη συνοικία Ανάτα της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ωστόσο ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς υπέγραψε τις οδηγίες αυτές εμποδίζοντας την επίσκεψη του παλαιστίνιου πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ είπε ότι η παρουσία του Φαγιάντ θα συνιστούσε παραβίαση των συμφωνιών του ‘Οσλο το 1993.

«Στις συμφωνίες του ‘Οσλο, η παλαιστινιακή πλευρά δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιήσει επίσημες δραστηριότητες ή επίσημες εκδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και αυτή είναι η δέσμευση που περιμένουμε από αυτούς να κρατήσουν» υποστήριξε, τονίζοντας ότι αν ο δρόμος αυτός, όπως και η τελετή εγκαινίων του ήταν στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, έξω από τα σύνορα της πόλης, «εμείς δεν θα είχαμε πρόβλημα».

Ads

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του Σαλάμ Φαγιάντ, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων δεν συνιστά παραβίαση των συμφωνιών του ‘Οσλο, γιατί ουδείς γνωρίζει που είναι τα σημερινά όρια της Ιερουσαλήμ. Το τείχος ασφαλείας που υψώθηκε από το Ισραήλ γύρω από την πόλη, δεν ορίζει ακριβώς τα όρια του δήμου, τόνισε.

Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι από τη μια πλευρά δεν συντηρεί δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές στην ανατολική Ιερουσαλήμ και από την άλλη πλευρά αρνείται να αφήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τέτοιες υπηρεσίες.

Σε κατ΄οίκον περιορισμός τα παιδιά που πετούν πέτρες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Σε κατ’ οίκον περιορισμό θα τίθενται από την ισραηλινή αστυνομία τα παιδιά που πετάνε πέτρες στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η αστυνομία θα χειριστεί την κατάσταση των παιδιών που πετάνε πέτρες εναντίον της αστυνομίας και των ισραηλινών αυτοκινήτων με δικαστικές αποφάσεις που θα επιβάλλουν τον αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σμουλίκ Μπεν Ρούμπι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους προς και από το σχολείο, ενώ η αστυνομία θα ελέγχει το σπίτι, ενώ σε περίπτωση παραβίασης του κατ’ οίκον περιορισμού, οι γονείς θα θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι και θα οφείλουν να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης στη θέση του παιδιού τους.

«Δοκιμάσαμε αυτή τη μέθοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν αποτελεσματικό αποτρεπτικό παράγοντα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.