Το ΔΝΤ προειδοποίησε χθες πως η αύξηση της παγκόσμιας απασχόλησης κινδυνεύει εφόσον οι κυβερνήσεις αρχίσουν πρόωρες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους και οι κεντρικές τράπεζες αποτύχουν να κρατήσουν τα επιτόκια και την πολιτική τους σε επίπεδα που να διευκολύνουν ιδιαίτερα την ανάπτυξη.

Ads

«H ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες με ελάχιστες ενδείξεις γρήγορης υποχώρησης» shmei;vneiτο ΔΝΤ σε μία υπό συζήτηση έκθεση που έχει συγγραφεί από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, όπου διαπιστώνει αύξηση των ανέργων στα 210 εκατομμύρια παγκοσμίως, δηλαδή 30 εκατομμύρια περισσότερο από τα προ κρίσης επίπεδα.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως ο καλύτερος τρόπος για χώρες σαν τις ΗΠΑ να τονώσουν την αύξηση της απασχόλησής τους είναι να απέχουν από περικοπές δαπανών το 2011 και να διατηρηθούν στα προηγούμενα πλάνα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει ως “ευρέως κατάλληλα”.

Η δημοσιονομική λιτότητα τείνει να μειώσει το ΑΕΠ και την απασχόληση βραχυχρόνια, παραδέχεται το ΔΝΤ, όμως προσθέτει πως μελέτες δείχνουν πως οι επιπτώσεις αυτές αντιστρέφονται μακροχρονίως. Για να μετριασθούν οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις, το ΔΝΤ συνιστά στις αναπτυγμένες οικονομίες να προχωρούν συντονισμένα στη μείωση των δαπανών τους, όπως το έκαναν με τη λήψη των μέτρων τόνωσης της οικονομίας τους στο πρόσφατο παρελθόν.

Ads

Σε περίπτωση που οι οικονομίες διολισθήσουν προς νέα ύφεση, το ΔΝΤ επισημαίνει πως τον πρώτο λόγο έχουν οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών που οφείλουν να συγκροτήσουν τη πρώτη γραμμή άμυνας.