Την επιρροή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση στην Τουρκία ενάντια στους διαδηλωτές, που από τη Δευτέρα μετρούν τον δεύτερο νεκρό. Νέες κινητοποιήσεις την Τρίτη σε όλη τη χώρα, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός διαμηνύει πως δεν θα υποκύψει σε αυτούς που «βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία». Τι μεταφέρει στο tvxs.gr η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

«Τα ΜΜΕ στην Τουρκία φαίνεται να παίζουν πολύ περίεργο ρόλο. Στην αρχή δεν κάλυπταν τίποτα από όσα γίνονταν αλλά τώρα άρχισαν να τα προβάλουν με την αιτιολογία ότι αρχικά δεν ήταν σίγουροι για αυτά που συμβαίνουν αλλά τώρα είναι», δηλώνει στο tvxs.gr η Αριάνα Φερεντίνου, δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης στην Κωνσταντινούπολη.
 
«Γενικά υπάρχει γενικευμένη απαξίωση των ΜΜΕ από το κοινό που δεν τα εμπιστεύεται καθόλου πλέον. Ο δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Ερντογάν θεωρείται το πλέον κατάπτυστο πρόσωπο στην Τουρκία αυτή την στιγμή. Ο κόσμος φαίνεται για αυτούς τους λόγους να στρέφεται προς τα social media και να ενημερώνεται από εκεί πια», συμπληρώνει η ίδια.
 
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο «μπελάς των κοινωνιών» σύμφωνα με τον Ερντογάν, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Επανάσταση των Δέντρων», όπως αποκαλεί το αντικυβερνητικό κίνημα στην Τουρκία ο Economist, υπενθυμίζοντας πως οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησαν από την βίαιη επίθεση της αστυνομίας ενάντια σε ακτιβιστές που επιχείρησαν να εμποδίσουν την καταστροφή ενός πάρκου, στη θέση του οποίου η κυβέρνηση σχεδίαζε την κατασκευή εμπορικού κέντρου. 
 
Ενδεικτικό είναι ένα το μήνυμα ενός 25χρονου Τούρκου, του Εμρέ, ο οποίος σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και έζησε ένα διάστημα στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Erasmus. Μέσα από τα Social Media καλεί τους Έλληνες να διαδώσουν το παρακάτω βίντεο και μεταφέρει τον ήχο «της κραυγής από την Πόλη».
 
«My friends! Πολύ σημαντικό και σοβαρό!
Εδώ είναι χαμός όπως ξέρετε. υπάρχει μια κραυγή στην Πόλη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σκωτόσεί τους ανθρώπους στους δρόμους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κρατάνε ούτε μαχέρι ούτε ρόπαλο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν έμενα σαν έσας. Επειδή μας κυβερνούν με δικτατορία, η τηλεόραση δείχνει μαλακίες, όχι είδησεις από τους δρόμους. Στις 48 πόλεις της Τουρκίας, υπάρχουν διαμαρτηρίες. μας δηλητηριάζουν με δακρυγόνες χωρίς λόγο. Για να δείξουμε στον κόσμο τι συμβαίνει εδώ, σας παρακαλώ κάντε share ότι βάζω εδώ και στο twitter. αν έχετε άλλους φίλου που βάζουν κάτι από δω να κάντε share και αυτά. Αλλιώς μπορεί να πεθάνω κάπου και μπορεί να μην ενημερωθείτε για αυτό. Δείτε αυτό το βιδεάκι με υπότιτλους τι έγινε σε μια εβδομαδά. Αν έχω ξεχάσω να βάλω κάποιους σε αυτό το μήνυμα, κάντε add εσείς… Σας αγαπώ, και θέλω να νιώθω την αλληλεγγύη σας…»

 

Εν τω μεταξύ οι πρώτες πληροφορίες από τη νεκροψία που έγινε στον 22χρονο Αμπντουλάχ Τζομέρτ, ο οποίος σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Χατάι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, αναφέρουν πως δεν σκοτώθηκε από σφαίρα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από τον κυβερνήτη της επαρχίας και ακτιβιστές. Αντίθετα οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν κάταγμα στο κρανίο 3 επί 2,5 εκατοστών, χωρίς ωστόσο να μπορούν προς το παρόν να αποφανθούν για τα αίτια του θανάτου.
 
Ο Αμπντουλάχ Τζομέρτ, δεύτερος νεκρός των διαδηλώσεων και μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο τελευταίο του μήνυμα στο Facebook είχε γράψει: «Κοιμήθηκα μόλις 5 ώρες μέσα σε 3 ημέρες. Με ψέκασαν με δακρυγόνα αμέτρητες φορές, ρίσκαρα τον θάνατό μου 3 φορές. Και ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Παράτα τα, εσύ θα είσαι που θα σώσεις τη χώρα; Ναι, και αν δεν την σώσουμε εμείς, θα πεθάνουμε όσο το προσπαθούμε. Είμαι τόσο κουρασμένος που έχω πιει 7 ενεργειακά ποτά και 9 παυσίπονα σε 3 μέρες, η φωνή μου έχει κλείσει αλλά θα είμαι ξανά στην πλατεία σήμερα στις 6. Απλά για την επανάσταση». 

Περίπου 62 τόνοι δακρυγόνων σε μια 12ετία

Η εκτεταμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα η Τουρκία μέσα σε μια 12ετία (2000-2012) έχει αγοράσει περίπου 62 τόνους δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Sozcu τα εν λόγω χημικά κόστισαν περίπου 21 εκ. δολάρια, ενώ βασικοί προμηθευτές ήταν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.
 
Την Τρίτη, όπως αναφέρεται στο RT, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τουρκία να διεξάγει έρευνα για τις μεθόδους που έχει χρησιμοποιήσει η αστυνομία ενάντια στους διαδηλωτές. Η τουρκική αντιπολίτευση απέδωσε στον Ερντογάν το προσωνύμιο «Χημικός Ταγίπ», ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να δώσει τέλος στην υπερβολική αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών».
 
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ αποτελούν έναν από τους βασικούς προμηθευτές δακρυγόνων και άλλων όπλων για την καταστολή πλήθους. Η Διεθνής Αμνηστία είχε επικρίνει στο παρελθόν τις ΗΠΑ για αυτό με αφορμή τις μαζικές πωλήσεις δακρυγόνων στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία αμερικανικές εταιρείες είχαν πουλήσει στην Αίγυπτο συνολικά 21 τόνους χημικών επιπλέον των αρχικών 17,9 τόνων. Μόνο το 2013 το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου παρήγγειλε 140.000 δακρυγόνα από τις ΗΠΑ με το κόστος να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. δολάρια. 

Ads

Economist: Μήπως ο Ερντογάν πληρώνει την επιτυχία του 

Ο Economist σε δημοσίευμά του για τα γεγονότα στην Τουρκία αναφέρει πως όλα ξεκίνησαν από την κινητοποίηση των ακτιβιστών ενάντια στην καταστροφή ενός πάρκου. Η βίαιη διάλυση των διαδηλωτών στο πάρκο Gezi ωστόσο προκάλεσε μια κοινωνική έκρηξη που «έχει πολύ βαθύτερα αίτια» από την καταστροφή ενός πάρκου για τη κατασκευή εμπορικού κέντρου.
 
Η «Επανάσταση των Δέντρων», όπως την αποκαλεί ο Economist, αποτελεί την έκφραση μιας αποπνικτικής καθημερινότητας, μιας δυσαρέσκειας που αισθάνεται σχεδόν το 50% των Τούρκων, που δεν στηρίζουν τον Ερντογάν, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτών εκλογών του 2011.
 
Σύμφωνα με τον Economist είναι εντυπωσιακή η ανομοιογένεια των διαδηλωτών, ιδεολογική, θρησκευτική ακόμα και ηλικιακή. «Υπάρχουν πολλοί νέοι, αλλά και αρκετοί μεγαλύτεροι, πολλοί από αυτούς κοσμικοί και άλλοι φανατικά θρησκευόμενοι. Υπάρχουν ακόμα ομοφυλόφιλοι, Αρμένιοι, αναρχικοί και άθεοι. Υπάρχουν ακόμα μέλη της μουσουλμανική κοινότητα των Αλεβιτών. Αυτό που τους ενώνει είναι η κοινή αίσθηση πως ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και επιχειρεί να επιβάλει τη δική του κοσμοθεωρία»., αναφέρει o Economist και συνεχίζει:
 
«Οι κοσμικοί έχουν ενοχληθεί με τον περιορισμό της κατανάλωσης του αλκοόλ. Οι φιλελεύθεροι αναφέρονται στον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί (ο μεγαλύτερος αριθμός φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο). Χιλιάδες ακτιβιστές (κυρίως Κούρδοι) έχουν καταδικαστεί με τον ασαφώς διατυπωμένο αντιτρομοκρατικό νόμο. Οι οικολόγοι αντιδρούν με την ακραία αστική ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, όπως είναι η κατασκευή μιας τρίτης γέφυρας πάνω από το Βόσπορο, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κοπή χιλιάδων δέντρων»
 
«Επιθυμία του Ερντογάν είναι να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο του 2014, ενώ δεν έχει κρύψει πως στοχεύει στην ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών «αλά Τούρκα», όπως το έχει θέσει ο ίδιος, με τους επικριτές του να τον κατηγορούν πως αυτό που πραγματικά επιδιώκει είναι να γίνει Σουλτάνος».
 
«Οι διαμαρτυρίες δείχνουν κυρίως πως η δημοκρατία της Τουρκίας έχει ωριμάσει και η κοινωνία των πολιτών έχει ριζώσει. Οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να καπελωθεί ή να χρησιμοποιηθεί το κίνημά τους (…) Οι κοσμικοί φαίνεται πως αποτινάζουν την εξάρτησή από το στρατό και σταδιακά στην κοινωνία εξαπλώνεται η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή έχουν παίξει και οι μεταρρυθμίσεις ευρωπαϊκού τύπου που προώθησε το κυβερνών κόμμα. Ο Ερντογάν μπορεί να αναρωτιέται αν τελικά έχει πέσει θύμα της ίδια του της επιτυχίας;», καταλήγει το άρθρο του Economist.