Σε περίπου 15 πόλεις έχουν εξαπλωθεί οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, στο επίκεντρο των οποίων παραμένει η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες διαδηλωτές, παρά την εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 14 πολιτών το Σάββατο. 

Ads

Η αστυνομία μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τελικώς αποχώρησε, το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στην πλατεία.

Xιλιάδες διαδηλωτές γιόρταζαν σήμερα το απόγευμα την «ανακατάληψη» της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και τη «νίκη» τους επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υπαναχώρηση της αστυνομίας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, από την Άγκυρα και τη Σμύρνη μέχρι την Αττάλεια.  Στο Ντιγιαρμπακίρ, Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, και σύμφωνα με μαρτυρίες, και πλαστικών σφαιρών.

Ads

image

Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο, ακόμη και στην παροχή ρεύματος σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Επιπλέον, η κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο, αξίζει να σημειώθει, είναι σχετικά περιορισμένη.

Συνολικά, περίπου 1.000 τραυματίες, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα στην όραση είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της αστυνομικής βίας σύμφωνα με ιατρικές οργανώσεις στην Τουρκία. Μία 34χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ρουκέτα δακρυγόνου την Παρασκευή. Τουλάχιστον 80 άτομα έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

image

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν εκατοντάδες άτομα να επιβιβάζονται στα πλοιάρια του Βοσπόρου, για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς τα σημεία συγκέντρωσης είναι στην περιοχή Μπεσίκτας και στο Ταξίμ. 

image

Οι διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ, περικυκλώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, καθώς «παρεξήγαν» την τακτική υποχώρηση της αστυνομίας νομίζοντας ότι αποχωρεί. 

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε και στην Άγκυρα, ενώ η αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Νωρίτερα, το Σάββατο, χιλιάδες πολίτες φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού», ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασχίσουν τη γέφυρα του Βοσπόρου για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, όπου και ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι διαδηλώσεις μετά την κοπή δέντρων με σκοπό να ανεγερθεί στο πάρκο της πλατείας εμπορικό κέντρο και ένα ξενοδοχείο.

image

Πλέον, οι διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε κύμα διαμαρτυρίας και γενικευμένης εξέγερσης κατά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματός του «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη».

image

-Παρέμβαση Γκιουλ-

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η «λογική» και η «ηρεμία».

«Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε ο τούρκος Πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει «με μέτρο».

-Απτόητος ο Ερντογάν-

Σε διάγγελμά του ο τούρκος πρωθυπουργός, ζήτησε από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες τους και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να διατηρήσει την τάξη.
 
«Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», ανέφερε Ερντογάν, που δεν δείχνει να πτοείται από τις καταγγελίες για υπέρμετρη βία των αρχών και από τους εκατοντάδες τραυματισμούς διαδηλωτών.
 
«Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί «την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους».
 
«Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές», ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε επίσης σαφές ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου οικιστικού σχεδίου στην περιοχή, το οποίο αποτέλεσε την αιτία για τις διαδηλώσεις.
 
image

Επεισόδια έχουν λάβει χώρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, καθώς πολίτες διαμαρτύρονται για την αλόγιστη κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές. Δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν χθες και κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα προκειμένου να εκδιωχθεί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Πεδίο μάχης το κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Από τους τραυματίες της Παρασκευής, μία 34χρονη γυναίκα που χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, όπως αναφέρει το Reuters.

image

Η 34χρονη έχει τουρκική υπηκοότητα και είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Αρχικά οι γιατροί είχαν αναφέρει ότι επρόκειτο για τουρίστρια από την Αίγυπτο.

Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ‘ όλη τη διάρκεια της νύχτας, την Παρασκυεή.

image

Τραυματίστηκε επίσης ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και ένας φωτογράφος του Reuters.

image

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη μετά από τη βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας που είχε σκοπό να διαλύσει τη συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο μητροπολιτικό πάρκο από τη Δευτέρα, στην πλατεία Ταξίμ. Το πρωί της Παρασκευής οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πρωτοφανή χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί για ημέρες.

image

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατέρρευσε μία σκαλωσιά, τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια. Οι ταραχές μεταφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, το Ικόνιο, τη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό.

image

Στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 17:30 στην τουρκική πρεσβεία Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.