Ads

Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, λίγες μόλις ώρες μετά τη διορία-τελεσίγραφο που τους έδωσε ο τούρκος πρωθυπουργός να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ένας άνθρωπος είναι νεκρός. 

Τα γύρω ξενοδοχεία από το πάρκο Γκεζί, έχουν μετατραπεί σε πρόχειρα νοσοκομεία, όπου σπεύδουν φοιτητές ιατρικής να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το RT έκανε λόγο για αρκετούς τραυματίες οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το γειτονικό πάρκο Γκεζί πάνω σε φορεία για να τους παραλάβουν στη συνέχεια ασθενοφόρα. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ads

image

Γραμμές τεθωρακισμένων της αστυνομίας απέκλεισαν την πλατεία Ταξίμ, την ώρα που αστυνομικοί έκαναν έφοδο με δακρυγόνα στο πάρκο Γκεζί εναντίον των διαδηλωτών και των κατασκηνωτών.

image

Αφού άδειασε η πλατεία, μπουλντόζες μπήκαν στον χώρο, ενώ εργάτες διέλυαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Πανικόβλητοι διαδηλωτές κατέφυγαν στο ξενοδοχείο Ντιβάν, στο πίσω μέρος του πάρκου Γκεζί. Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα ακόμη και στην είσοδο του ξενοδοχείου.

image

Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας έγινε λίγη μόνο ώρα μετά την προειδοποίηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αν οι διαδηλωτές δεν εκκενώσουν την πλατεία Ταξίμ «οι δυνάμεις ασφαλείας ξέρουν πώς να την εκκενώσουν».

image

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρωθουπουργός έδωσε διορία στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν έως την Κυριακή από την Ταξίμ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Τελικά, το έκανε νωρίτερα.

 

«Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας για χάρη κάθε αδικίας που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας», ανέφερε νωρίτερα, η Πλατφόρμα Αλληλεγγύη Ταξίμ σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή»Την ίδια ώρα, χιλιάδες υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα στο πλαίσιο κινητοποίησης που είχε διοργανώσει και προαναγγείλει ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα. 

Επιτιθέμενος για μία ακόμη φορά στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, και μιλώντας για «σχέδιο» εναντίον της κυβέρνησής του, ο τούρκος πρωθυπουργός εκφώνησε πύρινη ομιλία το απόγευμα του Σαββάτου ενώπιον των υποστηρικτών του έξω από την Αγκυρα, χαρακτηρίζοντάς τους «σιωπηλή μάζα», σε μια προσπάθεια να δέιξει ότι διατηρεί τη στήριξη της πλειονότητας των πολιτών.

image

Σημειώνεται ότι αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την απόφαση για «πάγωμα» του κυβερνητικού σχεδίου, σημειώνοντας πως αν ο δικαστήριο αποφανθεί ότι είναι σύννομο, η πραγματοποίησή του θα αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.
 
Την Παρασκευή πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε για μία ακόμη φορά τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το πάρκο, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των πρώτων βίαιων συγκρούσεων.
 
«Μείνατε στο πάρκο όσο περισσότερο μπορούσατε, εκθέσατε το μήνυμά σας. Εάν το μηνυμά σας αφορά το πάρκο Γκεζί, ελήφθη και αξιολογήθηκε», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. «Τώρα σας παρακαλούμε να εγκαταλείψετε το πάρκο Γκεζί και να πάτε στα σπίτια σας»Επιπλέον ζητήσει από αντιπροσωπεία διαδηλωτών να πείσουν όλους τους συμμετέχοντες να αποχωρήσουν. Αυτή η κίνηση του Ερντογάν πυροδότησε την αντίδραση των διαμαρτυρόμενων και εν συνεχεία ξέσπασαν επεισόδια. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές με ρίψεις νερού και δακρυγόνων  ενώ σύμφωνα με το BBC, έγιναν 30 συλλήψεις.