Νέος κύκλος επεισοδίων ξεκίνησε στην Τουρκία από το απόγευμα της Κυριακής με την η αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού εναντίον διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολή, την Αγκυρα και στη Σμύρνη.  
 

Ads

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε για ακόμη μία φορά δακρυγόνα για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί το βράδυ της Κυριακής έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή, που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές έκανε η αστυνομία και στην Άγκυρα.

image

Ads

Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο.

«Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε», είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ, σύμφωνα με την οποία πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της ‘Αγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ο διαδηλωτής Ετχέμ Σαρίσουλουκ.

image

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1700 προσαγωγές κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονται τις τρεις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, όπως μεταδιδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συνολικά, από τις 28 Μαΐου, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 235 διαδηλώσεις, πρόσθεσε ο υπουργός, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Το απόγευμα η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών που κατευθύνονταν προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Άγκυρα, και έκανε χρήση δακρυγόνων.

image

Επεισόδια σημειώθηκαν και τα ξημερώματα στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του πρωθυπουργού  στις δύο πόλεις. Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες, ενώ δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα. 

image

Ερντογάν: Πλιατσικολόγοι οι διαδηλωτές

«Εάν υπήρξαν κάποιοι που δυσαρεστήθηκαν, μπορώ να ζητήσω συγνώμη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να παρουσιάσει ηπιότερους τόνους, ενώ οι περισσότεροι από τους 1.700 προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Η συγνώμη του Ερντογάν, ωστόσο, δεν αναφερόταν στους διαδηλωτές, αλλά σε όσους δυσαρεστήθηκαν με τα όσα είχε πει πριν από μερικές μέρες σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για την κατανάλωση αλκοόλ, αποκαλώντας τους καταναλωτές αλκοολούχων, αλκοολικούς. Όλα αυτά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι «Χαμπέρτουρκ».

Για προς τις διαδηλώσεις, ο Ερντογάν είπε πως «το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά».

«Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, διαμηνύοντας: «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι’ αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».

Οι τραυματίες
 
Το ιατρικό επιμελητήριο της Άγκυρας εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση των τραυματισμένων διαδηλωτών την Κυριακή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αστυνομία επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών και ορισμένοι εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιατρικού επιμελητηρίου της Άγκυρας, καταγράφηκαν 414 τραυματισμένοι διαδηλωτές, από τους οποίους οι 15 σοβαρά.

«Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους. Με βάση τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, μόλις 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις για τον αριθμό των τραυματιών αναφέρουν πάνω από 1.000 άτομα.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και πάνω από χίλιοι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την ρίψη χημικών, ακόμα και από ελικόπτερο.  

Διαβάστε επίσης: Σκηνικό γενικευμένης εξέγερσης στην Κωνσταντινούπολη

Οι βίαιες συμπλοκές καλύφθηκαν κυρίως από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Οι πληροφορίες από πηγές διαδηλωτών για νεκρούς δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από τις επίσημες αρχές. 

image

Το Σάββατο, κατά την δεύτερη ημέρα των ταραχών, χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου για να ενωθούν με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.  Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, από την Άγκυρα και τη Σμύρνη μέχρι την Αττάλεια.  Στο Ντιγιαρμπακίρ, Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν. 
 
Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν τη Δευτέρα μετά την κοπή δέντρων από το πάρκο της πλατείας για την ανέγερση εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου. Μετεξελίχθηκαν σε κύμα διαμαρτυρίας κατά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματός του «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη»