Από τα κινήματα «Occupy» μέχρι την Αραβική Άνοιξη το διαδίκτυο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πληρόφορηση των πολιτών για τις εξλίξεις, την ώρα που τα συμβατικά ΜΜΕ συσκότιζαν ή παραποιούσαν την πραγματικότητα. Το ίδιο συμβαίνει αυτές τις ημέρες και στην Τουρκία. Μέσα από την ανοιχτή πλέον σύγκρουση των τούρκων διαδηλωτών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση, αναδύεται μια ακόμη μάχη, αυτή της ενημέρωσης. «Το Twitter αποτελεί τον μεγαλύτερο μπελά των κοινωνιών», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

 
Οι διαδηλωτές εκφράζουν ανοιχτά την οργή τους για τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό κανάλι NTV στη Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρόμενοι για το τρόπο που κάλυψε την εξέγερση.
 
Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο ήταν και ορισμένα κατά των ΜΜΕ και κυρίως της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα Sabah, που στο πρωτοσέλιδό της δεν έκανε καμία αναφορά στην εξέγερση, αλλά επέλεξε να προβάλλει την απονομή ενός βραβείου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γα την καταπολέμηση του καπνίσματος. Το δεύτερο κεντρικό θέμα της τουρκικής εφημερίδας η επίσκεψη του προέδρου Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο Τουρκμενιστάν, με το δημοσίευμα να συνοδεύεται από τον Τούρκο πρόεδρο πάνω σε ένα άλογο.
 
«Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ντρέπονται. Τις τελευταίες ημέρες ο λαός διεξάγει έναν αγώνα και δεν έχουν αναφέρει τίποτα για αυτό. Ντροπή», δήλωσε ο πολυβραβευμένος τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν σε ένα βίντεό του στο Youtube στο οποίο εκφράζει την υποστήριξή του στον αγώνα των διαδηλωτών. Τη σιωπή που τηρούν τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία επέκρινε ανοιχτά και ο παρουσιαστής και φωτογράφος Οκάν Μπαγιουλκέν, ο οποίος αναφέρθηκε στην «πολιτική καταπίεση» και κάλεσε τα τουρκικά ΜΜΕ να καλύψουν εκτενέστερα τις διαδηλώσεις.
 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται ως απάντηση στα συμβατικά μέσα και αποτελούν πλέον τη «μήτρα» της ενημέρωσης του αντικυβερνητικού κινήματος, αλλά και το μέσο οργάνωσης και συντονισμού του. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των πρώτων ημερών της εξέγερσης. Την Παρασκευή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 16.00 (τοπική ώρα) τουλάχιστον 2 εκ. μηνύματα στο Twitter είχαν παραπομπή στα hashtag direngeziparkı (950.000), occupygezi (170.000 tweets) και geziparki (50.000 tweets). Ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για Social Media, δημοσιεύθηκαν πάνω από 3.000 «τιτιβίσματα» ανά λεπτό.
 
Εντυπωσιακό επίσης είναι πως σε αντίθεση με τις τελευταίες εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, το 90% των μηνυμάτων του Twitter σχετικά με τα γεγονότα προέρχεται από το εσωτερικό της Τουρκίας, με το 50% να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιακής επανάστασης μόλις το 30% των μηνυμάτων στο Twitter προέρχονταν από το εσωτερικό της χώρας. Επίσης τα 88% περίπου το μηνυμάτων είναι γραμμένο στα τουρκικά, που σημαίνει πως στόχος δεν είναι η διεθνής κοινότητα, αλλά οι Τούρκοι πολίτες.
 
Τα παραπάνω εντυπωσιακά νούμερα καταγράφονται ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως το Twitter αποτελεί «το μεγαλύτερο μπελά των κοινωνιών», καθώς όπως υποστηρίζει σε αυτό διαδίδονται πολλά ψέματα. «Αυτό το πράγμα που ονομάζουν κοινωνικά δίκτυα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια πηγή προβλημάτων για την σημερινή κοινωνία», πρόσθεσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
 
Σημειώνεται πως ο «νέος εχθρός» του Ταγίπ Ερντογάν αποτελούσε μέχρι πριν από λίγες ημέρες έναν από τους πιο πιστούς του «συμμάχους». Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ένας από τους πιο δημοφιλής πολιτικούς παγκοσμίως στο Twitter με περισσότερους από 2.700.000 Followers. Ενώ δημοφιλέστερος του Ερντογάν είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ με περισσότερους από 3.100.000 ακολούθους.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που διαψεύδονται όπως ήταν αναμενόμενο από τις Αρχές, το δίκτυο 3G έπεσε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και της βίαιης καταστολής σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ενώ αρκετά καταστήματα φέρονται να έχουν αφαιρέσει το WiFi δίκτυό τους. Ορισμένοι υποστήριξαν πως το δίκτυο 3G έπεσε λόγω του  τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούσαν να συνδεθούν, ωστόσο πολλοί επισημαίνουν πως με την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή η πρόσβαση επανήλθε, αν και ο αριθμός των χρηστών παρέμενε σταθερός. Προβλήματα υπήρξαν και στην πρόσβαση σε Twitter και Facebook. Τριάντα λεπτά μετά την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής η προσβασιμότητα αποκαταστάθηκε.
 
Σύμφωνα με το Tech Crunch, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές: «Το διαδίκτυο παρέχει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τη δύναμη να επικοινωνούν, να μαθαίνουν και να μοιράζονται. Είναι απαραίτητο για την επικοινωνία αλλά και το εμπόριο. Ο περιορισμός της προσβασιμότητας στο Internet για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ανησυχήσει την παγκόσμια κοινότητα». (Σημειώνεται πως οι Τούρκοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν και το Quora για τη μετάδοση πληροφοριών από τις διαδηλώσεις).
 

Το Σαββατοκύριακο, μετά τις πληροφορίες για «μπλοκάρισμα» του διαδικτύου από τις τουρκικές αρχές ανέλαβαν δράση οι χακτιβιστές Anonymous. Αρχικά σημειώθηκαν κυβερνοεπιθέσεις κατά ιστοσελίδων του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των ιστοσελίδων της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια οι Anonymous μέσω twitter μοίρασαν κωδικούς ελεύθερης πρόσβασης στο δίκτυο VPN, ένα «εικονικό» ιδιωτικό δίκτυο που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες.
 
«Λογοκρίνατε τα Social Media και άλλα μέσα επικοινωνίας του λαού σας ώστε να εμποδίσετε την ενημέρωση για τα εγκλήματά σας. Οι Anonymous κλείνουν τώρα τα δικά σας Μέσα», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι χακτιβιστές σε μήνυμά τους. 

Ads