Ενώ η υπομονή του Ερντογάν «εξαντλείται», όπως ανέφερε ο ίδιος, οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και η αντιπολίτευση καλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό «να σταματήσει να κλιμακώνει την πολιτική ένταση». Το κυβερνών κόμμα διέψευσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. «Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ρολόι. Δεν υπάρχει τίποτα που να καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης». Το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των διαδηλωτών του πάρκου Gezi με τον Ερντογάν. 

Ads

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ανακοίνωσε πως οι εκπρόσωποι της «Πλατφόρμας του Πάρκου Gezi» θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και εκείνος συμφώνησε να μιλήσει με τους διοργανωτές», δήλωσε και σημείωσε πως στόχος της συνάντησης είναι να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες. 
 
Ο Μπουλέντ Αρίντς τόνισε πως στο εξής «δεν θα επιτρέπονται παράνομες διαδηλώσεις» και προανήγγειλε πως συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα το επόμενο Σαββατοκύριακο.
 
«Στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Αναφερόμενος στα αιτήματα των διαδηλωτών, ανέφερε: «Είπαμε πως θα δεχθούμε τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και είπαμε ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε τα πολιτικά αιτήματα. Ούτε τα περί απομάκρυνσης των υπευθύνων και απελευθέρωσης όσων έχουν προσαχθεί».

Οι διαδηλωτές, κυρίως σε Άδανα και Άγκυρα, βίωσαν την Κυριακή το βράδυ για μια ακόμη φορά τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις και τη Δευτέρα κατεβαίνουν εκ νέου στις πλατείες, σύμφωνα με τη Hurriyet, το κίνημα «Αλληλεγγύης της Ταξίμ», που αποτελεί τον πυρήνα της διαμαρτυρίας στο πάρκο Gezi «υποχωρεί» σε κάποια από τα αιτήματά του.
 
Ειδικότερα δεν ζητάει πλέον την παραίτηση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης και του υπουργού Εσωτερικών, αλλά εμμένει στο βασικό αίτημα που είναι η σωτηρία του πάρκου Gezi, που αποτέλεσε και την αφορμή για ένα μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα που εξαπλώθηκε σε όλη την Τουρκία.
 
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «δεν θα επιτρέψουν να πειραχτεί ούτε ένα δέντρο του πάρκου» ενώ ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για την υπερβολική χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το Κίνημα ζητάει επίσης την απαγόρευση των δακρυγόνων, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για την κατασκευαστική εταιρεία Kalyon σχετικά με τα «παράνομα έργα» που έχει κάνει στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το κοσμικό-κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις κάνει λόγο για «ορόσημο» στην τουρκική κοινωνία. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει να κλιμακώνει την πολιτική ένταση.
 
Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που αναγνωρίζεται ως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τουρκίας, τόνισε πως ο Ερντογάν «προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με την καλλιέργεια της έντασης και απλώνει τη φωτιά σε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα».
 
Από την πλευρά του το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ανέφερε πως ο Ερντογάν, που το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε έξι συγκεντρώσεις, δεν έχει επιδείξει την απαραίτητη στάση που πρέπει να έχει ένας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
 
«Μέχρι τώρα η προσέγγιση του πρωθυπουργού ήταν αποτυχημένη. Ξεκίνησε την οργάνωση συγκεντρώσεων με αίσθημα εκδίκησης και επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία και να δημιουργήσει μια συγκρουσιακή κατάσταση. Είναι μια λάθος κίνηση. Η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι κρατάει ενωμένους τους 76 εκατ. πολίτες της Τουρκίας», δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος και πρόσθεσε:
 
«Πρώτα ο Ερντογάν και στη συνέχεια όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσβολές, τις απειλές και την αλαζονική τους στάση. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους αντί να οργανώνει αντισυγκεντρώσεις. Αν είχε πάει στο πάρκο Gezi να ακούσει τους πολίτες, και δεν έτρεχε σε διάφορα σημεία της Άγκυρας για αντισυγκεντρώσεις, τότε σήμερα ίσως να είχαν τελειώσει οι διαμαρτυρίες και η ένταση».
 
Στον αντίποδα, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως «δώρο Θεού» για τον τουρκικό λαό. «Ευχαριστούμε τον Θεό που έχουμε έναν ηγέτη σαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ένα δώρο Θεού που στάλθηκε σε αυτή τη χώρα», τόνισε σε γραπτή του δήλωση. «Μην φωνάζετε άδικα. Αυτή η χώρα δεν πρόκειται να θυσιάσει τον Ερντογάν», αναφερόμενος στους διαδηλωτές και έκανε λόγο για «ένα βρόμικο σχέδιο» εναντίον του κυβερνώντος κόμματος. 

Ads