Ιστορικό βήμα υπέρ των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια) προβλέπει η τροποποίηση τουρκικού νόμου περί βακουφίων,που πραγματοποιήθηκε μέσω κυβερνητικού διατάγματος στις 22 Αυγούστου, στο οποίο προσετέθη προσωρινό άρθρο στο νόμο περί Βακουφίων.

Ads

Σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων σε γεύμα στην Κωνσταντινούπολη.

Όλα τα ακίνητα που είχαν δηλώσει τα Ευαγή Ιδρύματα των κοινοτήτων το 1936, τα νεκροταφεία και οι βρύσες, θα καταγραφούν στα ονόματά τους. Επίσης το αντίτιμο των ακινήτων που είναι καταγεγραμμένα στο όνομα τρίτων προσώπων, θα καταβληθεί στα Ευαγή Ιδρύματα των κοινοτήτων από το Θησαυροφυλάκιο ή την Γενική Δ/νση Βακουφίων .

Με τη νέα του μορφή ο νόμος αναφέρει ότι τα ενδιαφερόμενα βακούφια θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις εντός δώδεκα μηνών, οι οποίες θα ικανοποιηθούν αφού αξιολογηθούν εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Ads

Σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου περί βακουφίων θα επιστραφούν στα ελληνικά κοινοτικά ευαγή ιδρύματα οι ακίνητες περιουσίες για τις οποίες δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας, τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο τουρκικό Θησαυροφυλάκιο, στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, στους δήμους και στις νομαρχίες με τρόπους πέραν της απαλλοτρίωσης, της πώλησης και της ανταλλαγής και τα νεκροταφεία και οι διάφορες πηγές, η διαχείριση των οποίων έχει περιέλθει στους δήμους.

Η νομικός Κεσμπάν Χατεμί, που είναι δικηγόρος του Πατριαρχείου «Φαναρίου», των Καθολικών κοινοτήτων και των κοινοτήτων των Συροχαλδαίων, αξιολογώντας το άνοιγμα αυτό της κυβέρνησης, στο τουρκικό NTV, το χαρακτήρισε ως άκρως σημαντικό.

Η κ Χατεμί δήλωσε ότι “πρόκειται για επιστροφή των δικαιωμάτων των μη μουσουλμάνων αδελφών μας, που παραβιάστηκαν κατά τρόπο αντίθετο με τους νόμους και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Τα ακίνητα των Ευαγών Ιδρυμάτων των μειονοτικών κοινοτήτων είχαν δημιουργήσει επι χρόνια πονοκέφαλο στην Τουρκία στο ΕΔΑΔ. Το Δικαστήριο μετά από δίκες που είχαν ξεκινήσει τα ευαγή Ιδρύματα των κοινοτήτων είχε καταδικάσει την Τουρκία σε υψηλά ποσά αποζημίωσης. Πριν από μερικούς μήνες ένα ακόμη Ευαγές Ίδρυμα είχε προσφύγει στα Ευρωπαικά δικαστήρια και είχε δικαιωθεί.
.