Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο πάρκο Gezi στη Ταξίμ με δακρυγόνα και κανόνια νερού επιχειρώντας για δεύτερη ημέρα να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται για την κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου στην περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν το κέντρο της Κωνσταντινούπολης να μετατραπεί σε πεδίο μάχης με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ η βίαη καταστολή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και εκτός συνόρων. 

Ads

Από τις συγκρούσεις, εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τραυματίες είναι 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 200. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Περισσότερα από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Νωρίτερα ιατρικές πηγές, σύμφωνα με τη Ηurriyet, είχαν ανακοινώσει πως επτά άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά, έξι στο κεφάλι, ενώ ένας διαδηλωτής δάσκαλος έχει σπάσει το πόδι του. Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 60 άτομα. 
 
Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια τουρίστρια από την Αίγυπτο η οποία νοσηλεύεται σύμφωνα με τις πληροφορίες σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ένα δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για εγκεφαλική αιμορραγία και αναφέρουν πως υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Αιμόφυρτος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, με τραύμα στο κεφάλι, αλλά και ο δημοσιογράφος του Reuters Οσμάν Ορσάλ.
 

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές εδώ και τέσσερις ημέρες στο πάρκο Gezi στην Ταξίμ (από τις 26 Μαρτίου) με στόχο να εμποδίσουν την καταστροφή του πάρκου που σχεδιάζουν οι αρχές ώστε να ανεγερθεί στο σημείο ένα εμπορικό κέντρο. Αντίστοιχη αστυνομική εισβολή σημειώθηκε και την Πέμπτη το πρωί (30 Μαϊου).
 
Οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σημείο, καθώς η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, και υποχώρησαν σε κοντινούς δρόμους. Ορισμένοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να απεγκλωβιστούν πηδώντας από έναν τοίχο, ο οποίος τελικά κατέρρευσε.
 
Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν να κυνηγούν τους διαδηλωτές στους γύρω δρόμους.  «Με τη σημερινή του επίδοση, δικαιούται τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’», ήταν το δηκτικό σχόλιο βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.
 
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το σχόλιο του βουλευτή του κυβερνώνοντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Şirin Ünal, ο οποίος όπως αναφέρει η Ηurriyet έγραψε στο twiiter χλευάζοντας τους διαδηλωτές: «Φαίνεται πως κάποιοι έχουν ανάγκη από αέριο». «Αν φύγετε από εκεί ελπίζω πως θα έχουμε μια καλή ημέρα, το σύστημα πρέπει να τηρείται».
 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμάρ Γκιουλέρ υπεραμύνθηκε της αστυνομικής εισβολής υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή. «Η αστυνομία δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, όταν αυτοί επιμένουν να παραμένουν στο χώρο».

Μήνυση εναντίον του Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός την Πέμπτη είχε δηλώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου. 

Ads

Για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι». Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν. 

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την «εκτεταμένη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.