Δεν πιστεύει ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών ότι θα υπάρξει ένα «ευρωπαϊκό καλοκαίρι» μετά από την «αραβική άνοιξη», «στην εξέλιξη της οποίας οι Άραβες ανέτρεψαν τις ηγεσίες τους».

Ads

«Υπάρχει, βέβαια, ένα κοινό σημείο κι αυτό είναι η ανεργία. Όμως υπάρχει συγχρόνως και μία μεγάλη διαφορά κι αυτή είναι η Δημοκρατία. Εμείς την έχουμε, οι Άραβες δεν την έχουν, μάχονται για να την αποκτήσουν», επισήμανε ο Αλέν Ζιπέ, μέσω του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού Canal.

Αναλύοντας, μάλιστα, τις λαϊκές κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «υπάρχουν τα διδάγματα, που κανένας αντλεί από την κινητοποίηση αυτήν. Πρώτον το αίσθημα της αδικίας, μπροστά στην απληστία χωρίς όριο των πλουσιότερων, μετά τη διαρκώς αυξανόμενη αβεβαιότητα των φτωχών. Προκύπτουν ερωτηματικά, λοιπόν, για τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Σήμερα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία–να εκλέγεις κάποιον και να τού παρέχεις λευκή κάρτα για μία πενταετία, δεν πορεύεται πια σωστά».

Βλέποντας όμως την κίνηση του κόσμου, προτείνει: «να εφεύρουμε τη διαρκή δημοκρατία, δηλαδή να συνδέσουμε όλους αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες, στις αποφάσεις που τους αφορούν».

Ads