Ψήφισμα με το οποίο εγκρίνει τη δημιουργία μίας διεθνούς αποστολής έρευνας για την ισραηλινή επίθεση κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Παράλληλα, επανεξέταση των σχέσεων με το Ισραήλ επεξεργάζεται η Τουρκία, ενώ ακτιβιστές που απελάθηκαν καταγγέλλουν τη χρήσηγΓκλόμπ, δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και αληθινών πυρών κατά του διεθνούς «Στόλου της Ελευθερίας».

Ads

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο θα σταλεί «μία διεθνής αποστολή για να διερευνήσει την παραβίαση των διεθνών νόμων», εγκρίθηκε από 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου, ενώ τρεις χώρες δήλωσαν αντίθετες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία.

Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου συνεκλήθη την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του παλαιστίνιου εκπροσώπου, του Σουδάν και του Πακιστάν που ενήργησε εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο OIC θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή για να συζητήσει τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης στον διεθνή στολίσκο.

Επανεξέταση των σχέσεων με το Ισραήλ επεξεργάζεται η Τουρκία

Ads

«Αν μέχρι το βράδυ δεν αφεθούν ελεύθεροι οι Τούρκοι πολίτες, η Τουρκία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ». Αυτή ήταν η προειδοποίηση της Τουρκίας διά στόματος του υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έχουν ήδη επιστρέψει 210 Τούρκοι πολίτες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ θα ομαλοποιηθούν μόνο αν το Ισραήλ δώσει τέλος στον αποκλεισμό της Γάζας και συνδράμει στην έρευνα σχετικά με την υπόθεση. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έρευνα που θα κάνει η χώρα που βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή όλων των πολιτών. Δεν αρνήθηκε πάντως ότι έχουν γίνει σχεδιασμοί σχετικά με το πάγωμα των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ με διπλωματικά, πολιτικά ή στρατιωτικά μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης η κοινή διακήρυξη των πολιτικών κομμάτων – Ζητούν επανεξέταση των σχέσεων με το Ισραήλ

Εν το μεταξύ πριν από λίγο διαβιβάστηκε στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κοινή διακήρυξη των πολιτικών κομμάτων. «Η τουρκική εθνοσυνέλευση περιμένει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ και να λάβει δραστικά σχετικά μέτρα» αναφέρεται στη διακήρυξη η οποία υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στα πλοία, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους και να καταβάλει αποζημίωση στα θύματα. Τονίζεται, επίσης, ότι η Τουρκία πρέπει να προσφύγει σχετικά με την υπόθεση, στην εθνική και τη διεθνή δικαιοσύνη.

Νταβούτογλου: «Καταδίκη και από πλευράς ΗΠΑ»

«Το κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κείμενο καταδίκης και
φέρει και την υπογραφή των ΗΠΑ. Συνεπώς υπάρχει καταδίκη κι από πλευράς ΗΠΑ», δήλωσε κατά την επιστροφή του ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση που είχε αρχικά κάνει ο Λευκός Οίκος δεν κρίθηκε ικανοποιητική από πλευράς Τουρκίας. Τόνισε πάντως ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τη μεταβολή της στάσης των ΗΠΑ και τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με την αμερικανή ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε τη σημασία εξεύρεσης «καλύτερων τρόπων» -όπως είπε- για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας, ώστε να «μην υπονομεύεται η ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο οποίος έχει ανακληθεί, θα επιστρέψει μόνο αφού έχουν πρώτα επιστρέψει όλοι οι Τούρκοι πολίτες. Τέλος τόνισε πως αν οι ισραηλινές αρχές δίκαζαν τους Τούρκους πολίτες που κρατήθηκαν και η Τουρκία θα δίκαζε εντός της Τουρκίας τους ισραηλινούς αξιωματούχους που θα ήταν υπεύθυνοι γι΄αυτό.

Μαρτυρίες από ακτιβιστές που απελάθηκαν

Γκλόμπ, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αληθινά πυρά χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους κατά του διεθνούς «Στόλου της Ελευθερίας» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τους ακτιβιστές που απελάθηκαν σήμερα το πρωί στην Ιορδανία.

«Οι Ισραηλινοί μας επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση λίγο μετά τα ξημερώματα» δηλώνει ο Μαλαισιανός ακτιβιστής, Νοράζμα Αμπντουλάχ, που βρισκόταν ανάμεσα στους 124 ακτιβιστές που απελάθηκαν σήμερα στις 7:30 από το Ισραήλ στην Ιορδανία. «Στην αρχή έριξαν πλαστικές σφαίρες, αλλά έπειτα από λίγο χρησιμοποίησαν κανονικά πυρά. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως και μετά από αυτό παραδοθήκαμε» αναφέρει ο ακτιβιστής που βρισκόταν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι Ισραηλινοί κομάντος κράτησαν τους ακτιβιστές με δεμένα τα χέρια για 15 ώρες, μέχρι να φτάσουν στο ισραηλινό
λιμάνι Ασντότ.

Ο Νοράζμα Αμπντουλάχ επισήμανε ότι ο διεθνής στολίσκος βρισκόταν περισσότερα από 68 μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας όταν ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίηση την αιματηρή επίθεση. «Το αρχικό μας σχέδιο ήταν να σταματήσουμε εκεί και να ζητήσουμε την άδεια των Ισραηλινών προτού εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας. Αν αρνούνταν θα παραμέναμε στη θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μας επιτέθηκαν προτού προλάβουμε να το κάνουμε» επισημαίνει.

«Η επίθεση ήταν απολύτως βάρβαρη» τονίζει ο Αμπντούλ Ραχμάν Φαϊλακαουέε ακτιβιστής από το Κουβέιτ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters περιγράφωντας ότι οι Ισραηλινοί καθώς κατέβαιναν από τα ελικόπτερα χρησιμοποίησαν γκλομπ για να χτυπήσουν τους ακτιβιστές και να πάρουν τον έλεγχο του πλοίου.

Δέκα οκτώ κουβεϊτιανοί ακτιβιστές επιστρέφοντας στην πατρίδα τους τόνισαν επίσης ότι οι καταδρομείς του Ισραήλ «τους πολυβόλησαν, χωρίς προειδοποίηση» πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου τους. Ανάμεσά τους είναι ο βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάϊ κι έξι γυναίκες.

«Μας πολυβόλησαν στο κατάστρωμα του πλοίου μας χωρίς προειδοποίηση, σκοτώνοντας εθελοντές, πριν καν αποβιβαστούν στο πλοίο», δήλωσε ο δικηγόρος Μουμπάρακ αλ-Μουτάουα, ένας επιβάτης του τουρκικού πλοίου “Mavi Marmara”, που δέχθηκε την επίθεση των καταδρομέων του Ισραήλ. «Κανένας μας δεν διέθετε πυροβόλο όπλο, είχαμε μαγειρικά σκεύη, δεν προβάλαμε αντίσταση», τόνισε.

«Οι καταδρομείς αποβιβάστηκαν αφού υπήρξαν νεκροί στο κατάστρωμα, ενώ αντιστεκόμασταν με τα γυμνά μας χέρια. Έγκλημα πειρατών στην ανοικτή θάλασσα είναι αυτό», τόνισε. Ο νεαρός ακτιβιστής Αλί Μπουχάμαντ δήλωσε ότι «είδε καταδρομέα να σκοτώνει Τούρκο εθελοντή με μία σφαίρα στο κεφάλι του», ενώ «άλλον τραυματία άφησαν αβοήθητο να πεθάνει».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας Γερμανός που μετείχε στο διεθνή στολίσκο για τη Γάζα τραυματίστηκε από την ισραηλινή επίθεση και ότι 5 Γερμανοί εξακολουθούν να κρατούνται στο Ισραήλ. «Οι ισραηλινές αρχές έχουν την πρόθεση να τους οδηγήσουν αργότερα απόψε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να τους απελάσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άντον Πέσκε.

«Tί πρόκειται να συμβεί εάν ξαναέρθουμε με εκατοντάδες πλοία; Θα μας ρίξουν ατομική βόμβα;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μάνκελ, που έχει απελαθεί από το Ισραήλ. «Σήμερα όλοι ξέρουμε ότι το Ισραήλ έχει γονατίσει. Κανένας σε όλο τον κόσμο δεν θα αντιδρούσε με τον τρόπο αυτό. Είναι πλήρως απομονωμένο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνκελ που μετείχε στην ειρηνική αποστολή για τη Γάζα μαζί με άλλους δέκα συμπατριώτες του.

«Εκείνο που επίσης με εξοργίζει είναι ότι όλη η αιματηρή επιχείρηση έγινε στα διεθνή ύδατα και ακόμα ότι μίλησαν για όπλα. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι το μοναδικό “όπλο” που υπήρχε στο πλοίο που επέβαινα ήταν το ξυραφάκι για τα γένια μου το οποίο και κατάσχεσαν, πράγμα που δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται», επισήμανε.

Ιρλανδική κυβέρνηση: «Αφήστε το MV Rachel Corrie να περάσει»

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να επιτρέψει στο πλοίο MV Rachel Corrie που έχει μισθώσει ιρλανδική οργάνωση και κατευθύνεται στη Γάζα να ολοκληρώσει τον πλου του. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κόουεν, τόνισε, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνηση του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση για το θέμα, συμβουλεύοντας «να υπάρξει απόλυτη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πλοίο». Χθες μάλιστα είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι «αν συμβεί οτιδήποτε στους πολίτες μας, το Ισραήλ θα υποστεί τις πιο σοβαρές συνέπειες».

Το πλοίο MV Rachel Corrie, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, ανήκει στον «Στόλο της Ελευθερίας», αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής. Κανονικά το Rachel Corrie θα έφτανε στη Γάζα σήμερα, όμως άλλαξε το πρόγραμμά του και θα φτάσει στον προορισμό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Νάιμ Μαλόνεϊ της οργάνωσης Free Gaza Ireland, παρακλάδι του κινήματος Free Gaza.

Το πλοίο «βρίσκεται στη Μεσόγειο και ταξιδεύει προς τη Γάζα. Προσπαθούμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να καταπλεύσουμε με ασφάλεια», δήλωσε η Μαλόνεϊ στο γαλλικό πρακτορείο. Η ακτιβίστρια δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ανθρώπων που επιβαίνουν στο πλοίο. Σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο είναι 15, μεταξύ αυτών και η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 1976 Βόρειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

Άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός και καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση.

Αποστολή αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου στο Ισραήλ προωθούν οι Πράσινοι

Την αποστολή αντιπροσωπείας στο Ισραήλ για να εξετάσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν από τους Έλληνες ακτιβιστές, προωθούν οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην αντιπροσωπεία έχει ζητήσει να συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η ομάδα των Πράσινων ενημερώθηκε από τον Μ.Τρεμόπουλο τόσο για τις καταγγελίες, όσο και για την προσωπική μαρτυρία του Έλληνα πρέσβη στο Τελ Αβίβ, Κυριάκου Λουκάκη, για τους μώλωπες που είδε στο πλευρό και στον αστράγαλο του συντονιστή της ελληνικής αποστολής, Βαγγέλη Πισσία. Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, ο τελευταίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου αν κατά τον έλεγχο των πλοίων του στολίσκου, βρήκαν όπλα.