Τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών ενδεχομένως τον Απρίλιο ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως μια πρώτη πολιτική υποχώρηση του Ριάντ στο κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο αντιπολίτευση και ΜΜΕ υποβαθμίζουν το γεγονός.

Ads

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δημοτικών και Αγροτικών Υποθέσεων και αναφέρει ότι η πρώτη φάση των εκλογών θα αρχίσει «το Σάββατο, 19 Μαΐου 1432» σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο, που εικάζεται ότι αντιστοιχεί στις 23 Απριλίου, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες και χωρίς να διευκρινίζεται αν θα μπορούν να λάβουν μέρος οι γυναίκες.

Σημειώνεται ότι το 2005 πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια δημοτικές εκλογές για τις μισές έδρες της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Σαουδική Αραβία. Οι εκλογές διεξήχθησαν σε διάφορα στάδια και αποκλείστηκε η συμμετοχή των γυναικών σε αυτές είτε ως υποψήφιες είτε ως ψηφοφόροι. Δημοτικές εκλογές επρόκειτο να επαναληφθούν το 2009, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η διεξαγωγή τους θα καθυστερούσε για δύο χρόνια.

Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης δεν απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές, ενώ σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη η 23η Απριλίου μπορεί να είναι απλώς η ημερομηνία έναρξης της προετοιμασίας για τις δημοτικές εκλογές που πιθανολογεί ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. «Οι εκλογές δεν πρόκειται να φέρουν σταθερότητα στο βασίλειο επειδή ο λαός αντιλαμβάνεται ότι (η κίνηση) συνιστά πολιτικό κόλπο» αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ο πολιτικός ακτιβιστής Μοχάμεντ αλ-Κατάνι.

Ads

Η βασιλική οικογένεια κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας, τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται και δεν υπάρχει εκλεγμένο κοινοβούλιο, τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων είναι κατά το ήμισυ διορισμένα από τους πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας που κατέχουν θέσεις τοπικών κυβερνητών και διαθέτουν περιορισμένες εξουσίες.

Την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε την απόδοση 93 δισ. δολαρίων σε κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των δυνάμεων ασφαλείας και του θρησκευτικού κατεστημένου σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με τους αναλυτές, να μαλακώσουν οι αντιδράσεις του πληθυσμού και να παραμείνει στην εξουσία η βασιλική οικογένεια, ωστόσο δεν έγιναν επί της ουσίας πολιτικές παραχωρήσεις. Η μοναδική κίνηση “αυτοκριτικής” φάνηκε να είναι η δημιουργία ενός νέου σώματος με αυξημένο προϋπολογισμό για την πάταξη της διαφθοράς.