Η μερική αποχώρηση της αμερικανικής Google Inc. από την αγορά της Κίνας έχει προκαλέσει την σφοδρή καταδίκη της εταιρείας από την κινεζική κυβέρνηση σήμερα, ενώ οι χρήστες του διαδικτύου της Κίνας παραμένουν με την απορία για το αν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την εκτός χώρας μηχανή αναζήτησης της Google ή αν αυτή θα μπλοκαριστεί από τις κινεζικές υπηρεσίες λογοκρισίας.

Ads

Η απόφαση της Google να μετακινήσει τις περισσότερες υπηρεσίες αναζήτησης που έχει στην Κίνα, στο Χονγκ-Κονγκ, όπου δεν επιβάλλεται λογοκρισία, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διαμάχη που ξεκίνησε πριν από δυο μήνες μεταξύ της ισχυρότερης διαδικτυακής επιχείρησης του κόσμου και της κυβέρνησης της Κίνας η οποία επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στο διαδίκτυο.

Η Google είχε προειδοποιήσει την κινεζική κυβέρνηση ότι θα αποχωρούσε από τη χώρα αν συνεχιζόταν να λογοκρίνεται το περιεχόμενο της μηχανής αναζήτησης. Η εταιρεία μετακίνησε τη βάση των υπηρεσιών της στο Χονγκ-Κονγκ όπου η Google δεν υποχρεώνεται από το νόμο να λογοκρίνει το περιεχόμενό της. Η διαφορά που προκύπτει από αυτή τη μετακίνηση είναι ότι, πλέον, η λογοκρισία αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης. Τα φίλτρα του διαδικτύου της κινεζικής κυβέρνησης, γνωστά και ως Μεγάλο Firewall, αυτομάτως αποκλείουν από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης περιεχόμενο το οποίο θεωρείται πορνογραφικό ή πολιτικά ευαίσθητο.

Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα στην κίνηση της αμερικανικής Google δηλώνοντας ότι η εταιρεία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για συμμόρφωση με τους κινεζικούς κανόνες λογοκρισίας όταν εισήλθε στην αγορά της χώρας το 2006.

Ads

«Αυτό είναι εντελώς λάθος. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτικοποίηση εμπορικών ζητημάτων, και εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας και απαξίωσή μας στην Google για τις παράλογες κατηγορίες και συμπεριφορές» δήλωσε ένας αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας Διαδικτύου, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua News Agency.

Η Google δεν απέσυρε ωστόσο όλες τις υπηρεσίες της από την κινεζική ενδοχώρα, άφησε πίσω το τμήμα ερευνών και πωλήσεων. Η υπηρεσία χαρτών και ένα μουσικό portal άφησαν τους server τους στην ενδοχώρα ενώ διαθέσιμη παραμένει και η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail.

Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Qin Gang δήλωσε ότι η Κίνα είχε το δικαίωμα να φιλτράρει το περιεχόμενο που κρίνεται επιβλαβές για την κοινωνία και την εθνική ασφάλεια και ότι η αντίδραση της Google δεν θα έπρεπε να βλάψει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αισθάνομαι ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει ιδιαίτερα την κίνηση αυτή της Google» λέει ο κινέζος καθηγητής Νομικής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Teng Biao. «Η λογοκρισία που επιβάλλει στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης αποτελεί παραβίαση του πλέον βασικού ανθρώπινου δικαιώματος. Με την κίνηση αυτή, η Google θα τραβήξει περισσότερη παγκόσμια προσοχή στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

Στο μεταξύ, η εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου TOM Online, ιδιοκτησίας του κροίσου Li Ka-shing από το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει την συνεργασία της με την Google, ύστερα από την απόφασή της να μετακινηθεί στο Χονγκ-Κονγκ, παραβιάζοντας τους κινεζικούς κανονισμούς περί διαδικτύου, ανακοινώθηκε σήμερα.