Θετικά βλέπει το Ιράν τις εξαμερείς συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλίλι, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί το δικαίωμα ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος που διεξάγεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Ads

«Βλέπουμε τις διαπραγματεύσεις ως μία ευκαιρία για περαιτέρω αλληλεπίδραση και συνεργασία», είπε ο Σ. Τζαλίλι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «όπως και στις (προηγούμενες) συνομιλίες, δεν επιτρέψαμε στα δικαιώματα του Ιράν να υπονομευτούν, θα ακολουθήσουμε αυτή την οδό και στον τελευταίο γύρο».

Με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που θα εκπροσωπεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Γερμανία, θα έχει συνομιλίες ο Ιρανός διαπραγματευτής, τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Γενεύη. Οι «Έξι» επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση του Ιράν ότι δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.

Νωρίτερα σήμερα ο Ιρανός υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Χεϊντάρ Μοσλεχί,κατηγόρησε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η ΙΑΕΑ απέστειλε κατασκόπους ξένων μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των επιθεωρητών της. «Θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για την στάση της αυτή», τόνισε ο Μοσλεχί.

Ads