Οι βουλευτές αλλά και τα μέλη της αλβανικής αντιπολίτευσης, που εδώ και 19 μέρες είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων σχεδόν ένα χρόνο μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, αποφάσισαν σήμερα μετά από έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να την τερματίσουν.

Ads

Είκοσι-δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης και οι 200 υποστηρικτές τους, που έκαναν απεργία πείνας ζητώντας να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων των εκλογών του Ιουνίου του 2009, από τις οποίες το κόμμα του Μπερίσα κέρδισε τις μισές έδρες στο κοινοβούλιο και εδώ και 19 μέρες είχαν στρατοπεδεύσει σε λευκές σκηνές έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα.

Ορισμένοι από τους απεργούς πείνας, που έπιναν μόνο νερό, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, με τον τερματισμό της απεργίας πείνας.

«Με την απεργία πείνας επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος από πολλές απόψεις, καθώς αποδείχθηκε η ισχύς της αλβανικής αντιπολίτευσης, όπως ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μετά την απόφαση για τερματισμό της απεργίας πείνας, που πραγματοποιούσαν βουλευτές του κόμματός του.

Ads

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των συντηρητικών και αριστερών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσκάλεσαν τους κ.κ. Μπερίσα και Ράμα, σε δείπνο εργασίας, στο Στρασβούργο, στο οποίο θα είναι παρών και ο επίτροπος της ΕΕ, που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, με αντικείμενο συζήτησης την πολιτική κρίση στην Αλβανία.

Αναφερόμενος στο δείπνο στο Στρασβούργο, ο κ. Ράμα είπε ότι «η συνάντηση θα διεξαχθεί, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση, που διήρκεσε τόσο πολύ, επειδή αξιώνουμε διαφάνεια στις εκλογές. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε για μία λύση, να ανοίξουμε τον δρόμο προς τη διαφάνεια και να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν μία δημοκρατική διαδικασία για όλους τους Αλβανούς».