Ads

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα στην Αίγυπτο, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με συγκρούσεις αστυνομικών με τους διαδηλωτές και πληροφορίες να κάνουν λόγο για νεκρούς και συλλήψεις. Αίτημα των διαδηλωτών είναι ο Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία της χώρας, την οποία κράτα επί 30 συναπτά έτη. Στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορία, ενώ ο στρατός έχει βγει στους δρόμους.

Οι διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αραβικές χώρες έχουν περίπου όλες τα ίδια αιτήματα: θέσεις εργασίας, χαμηλότερες τιμές, καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και ανατροπή της απολυταρχίας. Το διαφορετικό που είχε η εξέγερση της Τυνησίας, είναι ότι έδειξε πως η αλλαγή είναι δυνατή όταν οι πολίτες ενεργούν από κοινού. Το παράδειγμα αυτό ακολουθεί και η Αίγυπτος.

Ads

Οι Αιγύπτιοι απαιτούν να φύγει ο Μουμπάρακ από την εξουσία, ο οποίος είναι 82 ετών και μάλιστα έχει υπαινιχθεί ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος. Οι πρωτοφανείς, εδώ και τριάντα χρόνια, διαδηλώσεις ανησυχούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ, καθώς ο Μουμπάρακ είναι ένθερμος σύμμαχος τους. Η «συμμαχία» αυτή είναι που έχει απομονώσει την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, και ένα ισλαμικό καθεστώς στη χώρα θα της δώσει πίσω την επιρροή που είχε παλαιότερα.

«Οπως η Αίγυπτος του Νάσερ πυροδότησε αλλεπάλληλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις περισσότερες αραβικές χώρες που σάρωσαν την αποικιοκρατία, έτσι και τώρα μια ισλαμιστική Αίγυπτος θα οδηγήσει σε επικράτηση ισλαμικών καθεστώτων σε πληθώρα αραβικών κρατών, αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δελαστίκ στο «Έθνος».

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο αποτελείται κυρίως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θέλουν να προωθήσουν στην εξουσία τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και τιμημένο με Νόμπελ Ειρήνης το 2005, ο οποίος έφτασε χθες στο Κάιρο. Ο ίδιος δήλωσε «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο, στην περίπτωση που το ζητήσουν οι διαδηλωτές». Ωστόσο, αν και σε περσινή του επίσκεψη στην Αίγυπτο είχε γίνει δεκτός σαν ήρωας, χθες στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν μόνο δημοσιογράφοι και όχι πολίτες.

Διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με μαζικές συλλήψεις, βίαιη καταστολή και ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων.

Τελευταίες εξελίξεις

23:15: Νέες πληροφορίες από αιγυπτιακές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις σημερινές διαδηλώσεις στο Σουέζ ενώ άλλοι 75 τραυματίστηκαν. Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και αστυνομικοί, ούτε πώς σκοτώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι τραυματίες στο Κάιρο ανέρχονται σε 1.030. Εν τω μεταξύ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, δημοσιογράφος του Reuters μεταδίδει ότι χιλιάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, επιχείρησαν να πλησιάσουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

23:00: Μονάδες του αιγυπτιακού στρατού έχουν αναπτυχθεί στη συνοικία του Καΐρου όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική και η βρετανική. Στρατιώτες έχουν περικυκλώσει και το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να διαφυλάξουν τους φαραωνικούς θησαυρούς του από τυχόν λεηλασίες. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, Σάμι Άναν, που είναι επικεφαλής της αιγυπτιακής στρατιωτικής αντιπροσωπείας η οποία επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, επιστρέφει εσπευσμένα στο Κάιρο. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησε για την κατάσταση στην Αίγυπτο με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόκειται να έχει και μία δεύτερη σύσκεψη, εντός της ημέρας, για το ίδιο θέμα.

22:45: Πιέσεις από την Ευρώπη για «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο» στην Αίγυπτο. Η Γαλλία καλεί τις δύο πλευρές να «συνδιαλεγούν», η Ιταλία κάνει έκκληση για «άμεση παύση όλων των μορφών βίας», ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζητά από τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών κατά του καθεστώτος. Παράλληλα, η Άστον καλεί τις αιγυπτιακές αρχές «να βρουν επειγόντως έναν εποικοδομητικό και ειρηνικό τρόπο να ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες των αιγύπτιων πολιτών για δημοκρατικές και κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

22:30: Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στις συγκρούσεις στην Αίγυπτο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου ανακάλεσε την ανακοίνωση περί επέκτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ.

22:15: «Να κάνει ότι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης» ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠα, Χίλαρι Κλίντον. «Ως εταίροι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει αμέσως να κάνει διάλογο με τον λαό της Αιγύπτου για την υλοποίηση των αναγκαίων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε η Χίλαρι Κλίντον. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική προεδρία εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αιγυπτίων.

21:45:Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία και Δανία εξέδωσαν τουριστική οδηγία για την Αίγυπτο. Οι παραπάνω χώρες προτρέπουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, ενώ για όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα τους συνιστούν την προσοχή και τους συμβουλεύουν να μην βρίσκονται σε σημεία όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

21:30:Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου 870 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Κάιρο. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή.

20:00: Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές επευφημούσαν τον στρατό την ώρα που περνούσε σε διάφορες περιοχές. Μάλιστα το Al Jazeera δημοσιεύει φωτογραφία που δείχνει διαδηλωτές να έχουν ανέβει πάνω σε στρατιωτικά οχήματα. Τόσο στο Κάιρο, όσο και στην Αλεξάνδρεια αλλά και το Σουέζ οι διαδηλωτές καλούσαν τους στρατιώτες να ταχθούν στο πλευρό τους. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες σφίγγουν τα χέρια με διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Ωστόσο σε άλλα σημεία υπήρξαν και συγκρούσεις.

20:15: Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν απλωθεί σε όλη την Αλεξάνδρεια, ωστόσο το κλίμα είναι ήρεμο. Διαδηλωτές συζητούν με τους στρατιώτες, ενώ καμμένα αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια συμπληρώνουν το σκηνικό στην πόλη.


20:00:
Πολλές οι καταγγελίες για νεκρούς διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα στην πλατεία του Καιρουμ, δύο άνδρες στο Σουέζ, ένας διαδηλωτής στην Αλεξάνδρεια και ένας 14χρονος στο Port Said. Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο «έλαβαν την εντολή να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωση της η Vodafone. Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να θέσει τέρμα στον «χωρίς προηγούμενο» αποκλεισμό των επικοινωνιών στη χώρα.

19:45: Ένα μέλος από την πλευρά του Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι 80.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στο Port Said, ενώ ένας 14χρονος έχασε τη ζωή του στην περιοχή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο Amin Iskander, από το κόμμα «Al-Karama», δήλωσε στο Al Jazeera ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο Μουμπάρακ είναι να υποσχεθεί ότι αυτές είναι οι τελευταίες ώρες που περνάει στο γραφείο του.

19:30: Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται πλέον σε όλη τη χώρα. Αρχικά είχε επιβληθεί μόνο σε Κάιρο, Αλεξάνρεια και Σουέζ. Το Al Jazeera, αλλά και το AP, μεταδίδουν ότι διαδηλωτές επιχειρούν να καταλάβουν το ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο στο Κάιρο και το υπουργείο Εξωτερικών.

19:15: Οι διαδηλωτές στο Κάιρο πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε άλλες πόλεις έχουν πυρποληθεί γραφεία του κυβερνώντος κόμματός.

19:00: Διάγγελμα πρόκειται να απευθύνει ο Μουμπάρακ μέσω της κρατικής τηλεόρασης αργότερα σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινώσει και ανασχηματισμό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας» για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Αιγύπτου και η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί τον λαό της ως εταίρο, και όχι ως απειλή.

18:30: Στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους του Κάιρου και του Σουέζ, σύμφωνα με το Al Jazeera. Στις φλόγες έχει τυλιχτεί το κτίριο του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους. Στο κέντρο του Καϊρου ακούγονται πυροβολισμοί.

17:40: Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ από τις 18:00 σήμερα έως τις 7:00 αύριο (τοπική ώρα). Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο κόσμος δεν θα υπακούσει. Το Al Jazeera μεταδίδει πως κρατική ασφάλεια μόλις εισήλθε στο ξενοδοχείο όπου στεγάζονται τα ξένα μέσα.

17:30: Τους περισσότερους δρόμους στην Αλεξάνδρεια έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές. Στο Σουέζ ένα ακόμα αστυνομικό τμήμα καταλήφθηκε από τον κόσμο. Στο Κάιρο, έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικά οχήματα, ενώ η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ κάλεσε το στρατό να επιβάλει την τάξη. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους καλούν τον στρατό να ταχθεί με το μέρος τους ενάντια στην αστυνομία. Φωτογραφία από το Al Jazeera δείχνει διαδηλωτές να έχουν ανέβει πάνω σε στρατιωτικό όχημα, με τους στρατιώτες να μην αντιδρούν. Μάλιστα το αραβικό δίκτυο τονίζει ότι αυτό ενδέχεται να είναι σημάδι συμπαράταξης στρατού και διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές στο Κάιρο καλούν την αστυνομία να διακόψει τις επιθέσεις προκειμένου να προσευχηθούν. Οι χριστιανοί αιγύπτιοι υποσχέθηκαν να προστατεύουν τους μουσουλμάνους πολίτες τους κατά την ώρα της προσευχής.

Νωρίτερα

Χιλιάδες άνθρωπoι βγήκαν στους δρόμους μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Η αστυνομία κάνει χρήση χημικών αερίων και κανονιών νερού κατά του πλήθους στο Κάιρο. Διαδηλωτές βρίσκονται και στους δρόμους του Σουέζ, στις πόλεις Μανσούρα και Σαρκίγια, όπως και στην Αλεξάνδρεια. Μέλη της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν συλλήψεις. Το Al Jazeera, μεταδίδει ότι οι διαδηλωτές κατέλαβαν την κεντρική πλατεία στην πόλη Suez.

Σύμφωνα με αναφορές χρηστών του Twitter, τα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στη Μανσούρα, 120 χλμ ΒΑ του Καΐρου, βρίσκονται περικυκλωμένα από 40.000 διαδηλωτών. Πληθαίνουν οι αναφορές για αστυνομικούς που πετούν τη στολή και τα όπλα τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με αναφορές, τόσο το ίντερνετ όσο και οι υπηρεσίες γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα έχουν μπλοκαριστεί. Ο Ελ Μπαραντέι αποτράπηκε από τα να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν σήμερα το νεκρό σώμα ενός διαδηλωτή, μέσα από τους δρόμους του Σουέζ, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία αναχώρησε από τις κεντρικές περιοχές της πόλης, αφήνοντας κάποιους κύριους δρόμους στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ροιτερς. Η αιγυπτιακή αστυνομία εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης-λιμάνι, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Διαδηλωτές έβαλαν σήμερα φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.