Πανηγυρισμοί επικρατούν και σήμερα στην Αίγυπτο, με τους Αιγύπτιους να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, γιορτάζοντας την επανάσταση που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Χιλιάδες παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με τα κλάξον να χτυπάνε ασταμάτητα, τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδά για την Αίγυπτο, τα πυροτεχνήματα να συνεχίζουν να φωτίζουν τον ουρανό… Οι διαδηλωτές στην Πλατεία Ταχρίρ διαμηνύουν ωστόσο, ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τώρα την Αίγυπτο, κάνει δεκτή την ατζέντα τους για τις μεταρρυθμίσεις.

Ads

Στην ανακοίνωσή τους οι οργανωτές των διαδηλώσεων ζητούν μεταξύ άλλων την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο Χόσνι Μουμπάρακ, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση των στρατοδικείων και τη συμμετοχή αντιπροσώπων του πολιτικού κόσμου στη μεταβατική διαδικασία.

Οι αιγυπτιακές αρχές μείωσαν τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία ισχύει πλέον από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ως τώρα ίσχυε από τις 20:00 ως τις 06:00.

Νωρίτερα, στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χόρευαν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούσαν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ. Νέοι χειροκροτούσαν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη «μάχη» για μια «δημοκρατική» Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας το πρωί του Σαββάτου «Το πρωί της νίκης».

Ads

Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Εσύ έξω, εμείς μέσα» ή «Είσαι Αιγύπτιος, ψηλά το κεφάλι».

Νωρίς το πρωί, στην πλατεία Ταχρίρ ορισμένοι ακόμη κοιμούνταν, πολλοί από τους οποίους μετείχαν όλη τη νύχτα στους πανηγυρισμούς που άρχισαν μετά την ανακοίνωση του πρώην πλέον Αιγύπτιου προέδρου ότι παραδίδει την εξουσία στο στρατό.

«Γιορτάζουμε, ξαναγεννηθήκαμε», φώναζε ο 40χρονος Ουσάμα Τουφίκ Σααντάλα, προσθέτοντας: «Θέλουμε να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», ενώ επισήμανε ότι και ο ίδιος έμεινε προφυλακισμένος επί τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα από τη στρατονομία.

Στο μεταξύ, από νωρίς σήμερα ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε να αφαιρεί τα οδοφράγματα από την πλατεία Ταχρίρ και να απομακρύνει τους σκελετούς των καμένων αυτοκινήτων, ώστε να καθαρίσει η πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης. Στην αποκατάσταση της πόλης βοηθούν και οι πολίτες. Τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.

Ο βρετανικός Τύπος

Με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου παραλληλίζει την παραίτηση Χόσνι Μουμπάρακ ο βρετανικός Τύπος, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

«Είναι μια ιστορική στιγμή», σχολιάζει η εφημερίδα Guardian: «θέτει την Αίγυπτο στη θέση του ηγέτη του αραβικού κόσμου. Οι Αιγύπτιοι όχι μόνο ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τον Μουμπάρακ. Απέδειξαν επίσης την ανεξαρτησία τους απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Υπό τον τίτλο “Επανάσταση στον Νείλο” η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι στην “Αίγυπτο και στον αραβικό κόσμο δεν υπάρχει πια λόγος” να μην εφαρμόζονται τα δυτικά πρότυπα.

Η Independent γράφει ότι ο στρατός είναι στο εξής στα πράγματα. «Όλα εξαρτώνται τώρα από τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός θα κάνει χρήση της εξουσίας του», αναλύει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι «δυστυχώς» προγενέστερη εμπειρία δείχνει πως στρατιωτικά καθεστώτα μπορούν να είναι το ίδιο απρόθυμα να εκχωρούν την εξουσία όπως οι απολυταρχικοί πρόεδροι.

«Το υπέροχο θέαμα της λαϊκής εξουσίας με την ανατροπή τελικά του διεφθαρμένου δικτάτορα ζεσταίνει όλες τις καρδιές», γράφει η Sun, ενώ οι Times σημειώνουν ότι η πτώση του Μουμπάρακ φέρνει «χαρά, ελπίδα και ελευθερία στην Αίγυπτο αλλά και την απειλή της αβεβαιότητας και της αλλαγής σε μια ασταθή περιοχή».