Μετά από αίτημα 24 χωρών στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες μέλη όπως το Κουβέιτ, η Ιορδανία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, ανακοινώθηκε ότι τη Δευτέρα θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κλιμακούμενη βία στη Συρία. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και δια στόματος της Κάθριν Άστον της Ε.Ε., ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Συρία, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ και απαγορεύοντας τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων συριακής προέλευσης.

Ads

«Ο Άσαντ προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι οι επιθέσεις έχουν σταματήσει, κάτι που θα μπορούσε επίσης να καθησυχάσει τις ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε ακόμη μια φορά να αποκρούσει τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον που τον καλούν να παραιτηθεί», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στη Δαμασκό. «Αλλά οι επιχειρήσεις ούτε καν σταμάτησαν».

Την Πέμπτη, εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε πως «Το μέλλον της Συρίας πρέπει να καθοριστεί από το λαό της, όμως ο πρόεδρος Άσαντ βρίσκεται στον δρόμο του. Οι εκκλήσεις του για διάλογο και οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ακούγονται ρηχές καθώς φυλακίζει, βασανίζει και σφαγιάζει τον ίδιο του το λαό. Για χάρη του λαού της Συρίας, έχει έλθει η ώρα ο πρόεδρος Άσαντ να παραιτηθεί».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε: «Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η βίαιη καταστολή πρέπει να σταματήσει […] παρόλα αυτά η συριακή ηγεσία εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις. Αυτό δείχνει ότι το συριακό καθεστώς δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει […] Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα στα μάτια του συριακού λαού και ότι είναι απαραίτητο να αποχωρήσει από την εξουσία».

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησαν επίσης από τον Σύρο πρόεδρο να «εγκαταλείψει την εξουσία», ενώ δήλωσαν υπέρ της υιοθέτησης «νέων αυστηρών κυρώσεων» εναντίον του καθεστώτος του και κάλεσαν το συριακό καθεστώς να «δώσει άμεσα τέλος στη βία, να απελευθερώσει τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στον ΟΗΕ να διευθύνει χωρίς εμπόδια μία επιτροπή αποτίμησης της κατάστασης.

Οι τρεις χώρες άλλωστε εκτιμούν ότι «ο πρόεδρος Άσαντ, που κατέφυγε στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του ίδιου του τού λαού και ο οποίος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση, έχει χάσει τη νομιμότητά του και δεν μπορεί πλέον να διατείνεται ότι διοικεί τη χώρα. Τον καλούμε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόλυτης απόρριψης του καθεστώτος του από τον συριακό λαό και να εγκαταλείψει την εξουσία για το συμφέρον της Συρίας και του λαού του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των τριών ηγετών. Όπως υπογραμμίζουν τέλος, «Η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει τώρα».

“Συντάσσομαι με τον πρόεδρο Ομπάμα και με τα άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας που ζητούν από τον πρόεδρο Άσαντ να παραιτηθεί από το αξίωμά του, να εγκαταλείψει την εξουσία και να φύγει αμέσως. Ο συριακός πληθυσμός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του τα επόμενα βήματα για το μέλλον της Συρίας”, δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ με ανακοίνωσή του.

Συγχρόνως η Συρία επιμένει ότι ο στρατός σταμάτησε τις επιχειρήσεις

Λίγη ώρα μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, μία υψηλόβαθμη αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Ενημέρωσης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Δύση «προσπαθούν να υποδαυλίσουν τη βία στη Συρία».

Συγκεκριμένα, ανέφερε η Ριμ Χάνταντ, διευθύντρια διεθνών σχέσεων του υπουργείου δήλωσε ότι «Είναι περίεργο που αντί να προσφέρουν τη βοήθειά τους (στη Δαμασκό) για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο Ομπάμα και ο δυτικός κόσμος προσπαθούν να υποδαυλίσουν τη βία στη Συρία. […] Να ακόμη μία απόδειξη ότι η Συρία είναι για μία ακόμη φορά στόχος: σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ενημέρωσε τον (γενικό γραμματέα του ΟΗΕ) Μπαν Γκι-Μουν για την απόφασή του στρατού να δώσει τέλος στις επιχειρήσεις του και να αποσυρθεί, ενώ χθες ο πρόεδρος συναντήθηκε με μέλη του κόμματος Μπάαθ για να συζητήσουν την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης. […] Επίσης είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε ότι η επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία απόφαση που λαμβάνει ο συριακός λαός και μόνο αυτός».

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την κλιμακούμενη βία στη Συρία

Ανεξαρτήτως των δηλώσεων της κ. Χάνταντ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε για την προσεχή Δευτέρα, έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη για την κλιμακούμενη βία στη Συρία, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα από αίτημα 24 χωρών, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση τη Δευτέρα στις 11:30 (12:30 ώρα Ελλάδος) για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σέντρικ Σαπέι.

«Πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης» στη Συρία ανακοίνωσε διπλωμάτης αποκαλύπτοντας ότι «όλα τα μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες είναι στο ίδιο μήκος κύματος».

Τα μέλη του 47μελούς Συμβουλίου αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια απόφαση που καταδικάζει κυρίως την καταστολή στη Συρία και ζητεί την έναρξη διενέργειας έρευνας για την άσκηση βίας των συριακών δυνάμεων σε βάρος των αντικαθεστωτικών.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι και η συντονίστρια έκτακτης βοήθειας Βάλερι Έιμος θα αναφερθούν στις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, όπου η καταστολή των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 2.000 ανθρώπων τους τελευταίους πέντε μήνες.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάζει σήμερα και η Πιλάι πρόκειται να τονίσει ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η Συρία διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ύπατη Αρμοστής μπορεί επίσης να ζητήσει να αρχίσει η διενέργεια «εκτενούς έρευνας» για την καταστολή, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε χθες το βράδυ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ότι οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών στη χώρα του έχουν τερματισθεί, αλλά υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν για περισσότερη αιματοχυσία στη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά 24 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στη Συρία, ανακοίνωσε η Ένωση Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης.