Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συμμετέχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, αλλά και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ads

«Είμαστε σε καλό δρόμο, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Υποφέρουμε, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, πραγματική αλλαγή. Περνάμε μέσα από μια επώδυνη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, πραγματική αλλαγή. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή και η Ευρώπη θα βγει επίσης πιο δυνατή» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με το Reuters, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ένωσης θα συζητήσουν επίσης τις επικείμενες Συνόδους της ΕΕ με την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία, καθώς και την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman Van Rompuy θα παρουσιάσει στους ηγέτες την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ομάδα Δράσης στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη – μέλη, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οικονομικών ζητημάτων. Η οριστική έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, από τον κ. Van Rompuy.

Ads

Κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εξεταστεί η θέση της ΕΕ στη Σύνοδο του G20 που θα λάβει χώρα στις 11-12 Νοεμβρίου στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, το θέμα της κλιματικής αλλαγής ενόψει της Συνόδου του Κανκούν στο Μεξικό και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί με την ΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβόνα.

Η αναβάθμιση της Τουρκίας
σε στρατηγικό εταίρο της Ένωσης είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες, δεδομένης και της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, δεν αποκλείεται να τεθεί προς συζήτηση το θέμα των απελάσεων των Ρομά από τη Γαλλία, δεδομένης της έντονης αντίδρασης του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, μετά τις δηλωσεις της Αντιπροέδρου της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία έκανε παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλοι συμφωνούν ότι η Επιτροπή πρέπει να επαγρυπνά για την ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Γαλλία» σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής. «Η Επιτροπή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», αλλά πρέπει επίσης και οι ευρωπαίοι πολίτες που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να σέβονται [το δικαίωμα] της ιδιοκτησίας, και τους κανόνες που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία», πρόσθεσε ο κ. Λετέρμ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά της Γαλλίας, για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ απόψε το βράδυ ο Ν. Σαρκοζί και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο θα συναντηθούν για το ζήτημα αυτό.

Αναγκαστική προσγείωση Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο

«Η προσγείωση στο αεροδρόμιο Λινάτε του Μιλάνου, του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ιταλό πρωθυπουργό στη Σύνοδο των Βρυξελλών, έγινε για προληπτικούς, καθαρά, λόγους» αναφέρουν τα ιταλικά μέσα για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την ώρα που το αεροσκάφος τύπου Hercules πετούσε πάνω από την Ελβετία, εντοπίσθηκε πρόβλημα σε κρύσταλλο του παρμπρίζ, στο πιλοτήριο και ο κυβερνήτης, αποφάσισε να πραγματοποιήσει αναστροφή και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, κάτι που έγινε με απόλυτη ασφάλεια, όπως κοινοποιήθηκε. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες, με άλλο αεροσκάφος.