Μια στενή συνεργάτης της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανής Σιρίν Εμπαντί συνελήφθη σήμερα στο Ιράν, μία μόλις μέρα πριν την αιματοβαμμένη επέτειο των προεδρικών εκλογών στη χώρα που έφεραν γαι δεύτερη θητεία στην εξουσία τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ads

Η συλληφθείσα Ναργκές Μοχαμαντί, είναι η εκπρόσωπος του Κέντρου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –του οποίου ηγείται η Εμπαντί- μιας οργάνωσης που τηρεί ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στο ιρανικό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρισυ, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στο Ιράν ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης του Αχμαντινετζάντ, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας επανάληψη των εκλογών καθώς υπήρχαν υποψίες νοθείας.

Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ δεκάδες σκοτώθηκαν κατά τη βίαια καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ ακόμη και σήμερα εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί κρατούνται και πολλοί έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση.

Ads

Οι δύο βασικότεροι ηγέτες της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο Μεχντί Καρουμπί ανακοίνωσαν ότι δεν θα καλέσουν τους οπαδούς τους σε διαδηλώσεις αύριο για λόγους ασφαλείας, καθώς οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταστείλουν οποιαδήποτε συγκέντρωση για την οποία δεν έχει δοθεί άδεια.