Σύγχυση προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που έκανε λόγο για «κατανόηση και πράσινο φως» από την πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωση που στη συνέχεια αναγκάστηκε να διαψεύσει άλλος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ads

Το ζήτημα προέκυψε όταν ο Νιρ Χεφέζ -μία ημέρα μετά την επιστροφή του Νετανιάχου από τις ΗΠΑ όπου είχε συνομιλίες για το Παλαιστινιακό με τον Αμερικανό πρόεδρο- δήλωσε ότι «το Ισραήλ εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών για να συνεχίσει το εποικιστικό πρόγραμμα στην Ιερουσαλήμ, παρόλο που υπάρχουν άλλα σημεία διαφωνιών ως προς την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας». Ο Χεφέζ υποστήριξε μάλιστα ότι «στη διάρκεια της συνάντησης Ομπάμα- Νετανιάχου, συμφωνήθηκε ότι η ισραηλινή “εποικιστική πολιτική στην Ιερουσαλήμ δεν αλλάζει».

Με δεδομένο τις σαφείς αντιρρήσεις που εξέφρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα νέα σχέδια του Ισραήλ να χτίσει 1600 κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανασκευάσει σήμερα την προπαγάνδα του Χεφέζ. Άλλος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν στην ανέγερση επιπλέον ισραηλινών κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, διευκρινίζοντας η «αμερικανική κατανόηση» στην οποία αναφέρθηκε ο Χεφέζ αφορά την «ισραηλινή θέση και όχι την κοινή θέση».

Φιλο-παλαιστίνιο βρίσκουν τον Ομπάμα οι Ισραηλινοί

Ads

Την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι φιλο-παλαιστίνιος έχει η πλειοψηφία των Ισραηλινών.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, σε ποσοστό 48% οι εβραίοι Ισραηλινοί θεωρούν τον Μπαράκ Ομπάμα φιλο-παλαιστίνιο, ένατι ποσοστού 9% που τον θεωρεί φιλο-ισραηλινό. Όπως επίσης προέκυψε, το 30% των Ισραηλινών εκτιμά ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ουδέτερη στην ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη, ενώ το 13% δεν εξέφρασε άποψη για το θέμα.