Η Γερμανία δεν θα κληθεί να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό εξαιτίάς του σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας προς στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeble στο περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένει πως θα πληγούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

Ads

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει πίστωση από την (κρατική αναπτυξιακή τράπεζα) KfW, το οποίο θα εγγυηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό γι’ αυτό. Αλλά θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στην Κάτω Βουλή», διευκρίνησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Αν χρειαστούμε διαδικασίες για περιπτώσεις ανάλογες με εκείνη της Ελλάδας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πως μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους πιστωτές στις δαπάνες. Με εταιρίες να πτωχεύουν, οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις πτωχεύσεις κρατών. Η χρεωκοπία μίας χώρας θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μία μεγάλη τράπεζα », συμπλήρωσε ο κ. Schaeble στο περιοδικό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν παρέστη στη συνεδρίαση του Ecofin στη Μαδρίτη λόγω ενός τραύματος για το οποίο νοσηλεύεται στη χώρα του.