Συριακό ελικόπτερο επιτέθηκε εντός συνόρων του Λιβάνου με στόχο αντικαθεστωτικούς που έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό της χώρας κοντά στα σύνορα. Ο στρατός του Λιβάνου προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί νέα επίθεση στα σύνορά της και θα απαντήσει άμεσα. Για σφαγή αμάχων κατηγορεί το καθεστώς τους αντάρτες σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Βίντεο δείχνει τζιχαντιστές αντικαθεστωτικούς να πανηγυρίζουν τονίζονται πως «εδώ βρίσκονται οι Μουτζαχεντίν». Μετά τη νίκη στο Κουσέιρ οι καθεστωτικές δυνάμεις σχεδιάζουν μεγάλες επιχειρήσεις σε Χομς και Χαλέπι κατά θέσεων των ανταρτών.

 
Ελικόπτερο του συριακού καθεστώτος εκτόξευσε δύο πυραύλους προς στην πόλη Arsal, την Τετάρτη, τραυματίζοντας ένα άτομο. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση από τη Συρία σε μια πόλη του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος στη χώρα.
 
Στην Arsal κατοικούν πάρα πολύ σουνίτες και η πλειοψηφία στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, η οποία αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα καθώς οι δυνάμεις του Άσαντ κατέλαβαν το προπύργιό τους στην Κουσέιρ και τους ανάγκασαν σε υποχώρηση.
 
«Μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Arsal και λαμβάνουν τα απαραίτητα αμυντικά μέτρα ώστε να ανταποκριθούν σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν σε ανάλογες παραβιάσεις», ανακοίνωσε ο στρατός του Λιβάνου.
 
Όπως τόνισε εκπρόσωπος του στρατού «οι βομβαρδισμοί στην Arsal από συριακές δυνάμεις αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και της εδαφικής ακεραιότητας». «Είναι δικαίωμά μας να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία του λαού μας», σημείωσε και ανακοίνωσε ότι το ζήτημα θα μεταφερθεί και στον ΟΗΕ και στον Αραβικό Σύνδεσμο.
 
«Είναι ασυνήθιστο ο Λίβανος να απειλεί με ανάληψη δράσης κατά της Συρίας ή των συριακών δυνάμεων», αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera, σημειώνοντας πως αναλυτές εκτιμούν πως οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν περισσότερο για να ικανοποιηθούν οι κάτοικοι της Arsal και άλλων περιοχών.
 
Όπως σημειώνεται στην ίδια πηγή, η Δαμασκός κυριαρχούσε πολιτικά και στρατιωτικά στο Λίβανο για 30 χρόνια μέχρι το 2005 και ακόμα και σήμερα έχει σημαντική επιρροή στο εσωτερικό της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η σιιτική Χεζμπολάχ, που έχει μεγάλη δύναμη, πολιτική και κοινωνική, στο Λίβανο συμμετέχει στο συριακό εμφύλιο στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ.  
 
Ειδικοί επισημαίνουν πως η Arsal αποτελεί σημαντική πόλη για το συριακό εμφύλιο καθώς μέσω αυτής γίνεται η τροφοδοσία των ανταρτών με όπλα, ενώ αποτελεί και καταφύγιό τους. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του Λιβάνου υπάρχει ένταση για τη στάση που κρατά η Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο. Συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών έχουν ξεσπάσει στο Λίβανο. Δεκάδες άνθρωποι, όπως αναφέρει το Al Jazeera,  έχουν σκοτωθεί στην Τρίπολη του Λιβάνου, ενώ γραφεία της Χεζμπολάχ στη Νότια Βηρυτό αποτέλεσαν στόχο βομβιστικών επιθέσεων.
 

Την ίδια στιγμή το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χωριό Hatla στη συριακή επαρχία Deir al-Zour, στα σύνορα με το Ιράκ. Το συριακό καθεστώς κατήγγειλε την επίθεση των αντικαθεστωτικών κάνοντας λόγο για «σφαγή αμάχων».
 
Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνει αντικαθεστωτικούς τζιχαντιστές να φωνάζουν συνθήματα μετά την επίθεση. «Εδώ είμαστε Μουτζαχεντίν και γιορτάζουμε την εισβολή στα σπίτια των σιιτών». Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από κάποια ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο το Παρατηρητήριο επιβεβαιώνει τις συγκρούσεις στην περιοχή κατά τις οποίες όπως αναφέρει σκοτώθηκαν κυρίως υποστηρικτές του Άσαντ.
 
Μετά την νίκη στο Κουσέιρ οι δυνάμεις του Άσαντ στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη Χομς και το Χαλέπι. Σύμφωνα με το Al Jazeera οι δυνάμεις του καθεστώτος φέρονται να προετοιμάζουν μια μεγάλη επίθεση το επόμενο διάστημα κατά θέσεων των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ πάνω από 94.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον συριακό εμφύλιο. Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει πως και οι δύο πλευρές έχουν διαπράξει «εγκλήματα πολέμου», τα οποία, όπως σημειώνεται αποτελούν καθημερινότητα στη Συρία. 

Ads