Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα την επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, Νάβι Πιλάι περίπου 2.000 πολίτες και 500 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες είναι οι συλληφθέντες από τον Μάρτιο, λόγω της βίαιης καταστολής που ασκεί το καθεστώς της Συρίας στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Ads

«Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στα μέσα Μαρτίου, ενώ πάνω από 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της περιόδου του Ραμαζανίου» είπε συγκεκριμένα η κ. Πιλάι, προσθέτοντας ότι «Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να κάνουν χρήση εκτεταμένης βίας, να χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, προκειμένου να συντρίψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να επανακαταλάβουν τον έλεγχο σε πολλές περιοχές».

Τη Δευτέρα το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν μέλη των πολιτοφυλακών του καθεστώτος, άνοιξαν πυρ στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είχε απορρίψει την έκκληση των δυτικών χωρών να εγκαταλείψει την εξουσία ενώ συγχρόνως προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση. Συγχρόνως, επανέλαβε τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις και υποστήριξε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα έχει βελτιωθεί.

Ads

Αφέθηκε ελεύθερος ο πρόεδρος της Συριακής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Συριακής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι απελευθερώθηκε σήμερα, μετά από 10 ημέρες που παρέμενε φυλακισμένος, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο δικηγόρος του, Χαλίλ Ματούκ.

«Οι αρχές απελευθέρωσαν τον Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι χωρίς να του απαγγείλουν οποιαδήποτε κατηγορία», είπε ο κ. Ματούκ, που είναι επίσης πρόεδρος του συριακού Κέντρου για την υπεράσπιση των κρατουμένων για εγκλήματα γνώμης.