Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία εξαπέλυσαν επιδρομή, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο τζαμί Ομάρι, στην πόλη Ντεράα, στο νότο, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι διαδηλωτές. Σε «ένοπλη συμμορία» επέρριψε την ευθύνη για τους θανάτους η κυβέρνηση, μέσω κρατικού πρακτορείου ειδήσεων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες στη διάρκεια κηδείας δύο εκ των θυμάτων της χτεσινής επίθεσης.

Ads

Στην πόλη παραμένουν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές εδώ και οκτώ ημέρες, απαιτώντας πολιτικές ελευθερίες και πάταξη της εκτεταμένης στη χώρα διαφθοράς. Οι διαδηλωτές επέμεναν ότι δεν επρόκειτο να αποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Νωρίτερα κάτοικοι είχαν αναφέρει σε αραβικά δίκτυα, πυκνούς πυροβολισμούς προερχόμενους από το κέντρο της πόλης, χρήση χημικών αερίων καθώς και φωτιές σε διάφορα σημεία.

Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, μετέδωσε μαρτυρίες, που ανέφεραν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε λίγο πριν την επιδρομή, ενώ ακουγόντουσαν, στα αραβικά, κραυγές «ο Θεός είναι μεγάλος», από την πλευρά των διαδηλωτών, που είχαν στρατοπεδεύσει κάτω από τέντες στο συγκρότημα των κτιρίων όπου βρίσκεται το τζαμί. Ένας από τους ιερείς, δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ξεκινήσει από νωρίς να περικυκλώνουν το χώρο γύρω από το τζαμί.

Ads

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στη Ντεράα σε «ένοπλη συμμορία» και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς κατά τις συγκρούσεις τη νύκτα με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά σε τέμενος της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sana. «Μία ένοπλη συμμορία επετέθη μετά τα μεσάνυκτα εναντίον ασθενοφόρου που περνούσε κοντά στο τέμενος αλ-Ομάρι, σκοτώντας έναν γιατρό, έναν νοσοκόμο και τον οδηγό», μετέδωσε το Sana.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή, επενέβησαν, χτύπησαν ορισμένους και συνέλαβαν άλλους», μέλη της ένοπλης συμμορίας, μετέδωσε το πρακτορείο, το οποίο διευκρίνισε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε επίσης. «Οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν την καταδίωξη των ένοπλων συμμοριών που τρομοκρατούν τους πολίτες με δολοφονίες, κλοπές και εμπρησμούς των δημοσίων και ιδιωτικών αγαθών στη Ντεράα», αναφέρεται επίσης στο τηλεγράφημα.

Χθες, περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το τέμενος αλ-Ομάρι, σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου. Οι μικρής κλίμακας διαδηλώσεις με αίτημα την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων διαλύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα Δαμασκό από τις 15 Μαρτίου, όμως στη συνέχεια το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η Ντεράα βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό και αποτελεί θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων από την Παρασκευή. Εκτός των θανάτων της περασμένης νύκτας, έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την Παρασκευή κατά την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία.