Βίαια διέλυσαν την Παρασκευή οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας διαδηλωτές σε ένα προάστιο της Δαμασκού, όπως και στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου πυροβόλησαν στον αέρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της συριακής ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόμοια επεισόδια και στην πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, όπου τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι από τα πυρά των αστυνομικών, σύμφωνα με κάτοικο. Πυρά ακούστηκαν στην πόλη Χομς, ενώ στην πόλη Ραστάν 30.000 διαδηλωτές αξίωσαν «να πέσει το καθεστώς».

Ads

Στην Ντέιρ Εζόρ, «λάβαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συριακές υπηρεσίες (επιβολής) της τάξης πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν 5.000 διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μετά τις προσευχές της Παρασκευής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκαρίμ Ριχάουι.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της συριακής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι υπηρεσίες ασφαλείας διέλυσαν βίαια, χρησιμοποιώντας ρόπαλα, αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές στο προάστιο Ροκν Εντίν, στο βόρειο τμήμα της Δαμασκού.

Στην πόλη Άλμπου Καμάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, ο οποίος σε ομιλία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τάχθηκε υπέρ του Άσαντ, εξοργίζοντας τους διαδηλωτές.

Ads

Στην πόλη Ζαμπαντάνι κάτοικος δήλωσε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Στη Χομς, ακούγονταν πυρά καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν.

Στην πόλη Ραστάν, κάπου 20 χλμ. βορειότερα, περίπου 30.000 διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα «πτώση του καθεστώτος» και «δεν σε αγαπάμε» (πρόεδρε Μπασάρ αλ Άσαντ), ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. «Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στη Ραστάν ως σήμερα διότι συγκεντρώθηκαν και χωρικοί από κοντινές περιοχές στο κέντρο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις συγκρούσεις στη Συρία. Τρεις άνθρωποι «σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν για να διαλύσουν τους εκατοντάδες διαδηλωτές» στην πόλη Κατάνα, υποστήριξε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της οργάνωσης. Άλλος ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στην πόλη Ζαμπαντάνι.

Τα ξημερώματα άλλοι τρεις πολίτες είχαν σκοτωθεί στην πόλη Ντάελ της νότιας Συρίας όταν οι αρχές άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μια συγκέντρωση της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο οι τρεις άνδρες χτυπήθηκαν από σφαίρες ενώ είχαν ανέβει σε στέγες σπιτιών και φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος». Άλλο ένα θύμα αναφέρθηκε στην Τζάμπλεχ, μια πόλη κοντά στη Λαττάκεια.

Από τις ταραχές στη Συρία έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ενώ άλλες 10.000 έχουν συλληφθεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αξίωσε νωρίτερα σήμερα από τις αρχές της Συρίας να επιτρέψουν την έλευση στη χώρα μιας αποστολής για να ερευνήσει τις καταγγελίες περί δολοφονιών από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άσαντ. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει απάντηση από την Δαμασκό στο επίσημο αίτημά μας να μας επιτραπεί η πρόσβαση, το οποίο είχαμε αποστείλει την 6η Μαΐου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ. «Υπάρχουν πολλές αντιφατικές πληροφορίες» στη χώρα, πρόσθεσε.

Μεταρρυθμίσεις ζητούν από τον αλ-Άσαντ Ρωσία και Τουρκία

Να «περάσει από τα λόγια στις πράξεις» ζήτησε από τον αλ Άσαντ, που έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της συνόδου της G8. Λίγο νωρίτερα πάντως η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο να μελετηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης με το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες θα προειδοποιούν το συριακό καθεστώς για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

Και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της Συρίας, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση στη χώρα του.

Η τηλεφωνική επαφή Ερντογάν-Άσαντ έγινε λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της συριακής αντιπολίτευσης που θα διεξαχθεί μεταξύ 1ης-3ης Ιουνίου στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας. Ακτιβιστές και στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την προκήρυξη νέων εκλογών ενώ επιθυμούν και την ανατροπή του καθεστώτος στο οποίο κυριαρχεί η μειονότητα των αλεβιτών.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην παραθαλάσσια πόλη Ντοβίλ της βόρειας Γαλλίας, τόνισε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως ο αλ Άσαντ πρέπει είτε να ηγηθεί της διαδικασίας μετάβασης της χώρας του στην δημοκρατία ή να εγκαταλείψει την εξουσία.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε τόσο ξεκάθαρα περί αποχώρησης του προέδρου Άσαντ από την εξουσία, επικαλούμενος τις δύο επιλογές τις οποίες είχε αναφέρει ο Ομπάμα την 19η Μαΐου. Ως τώρα η Γαλλία περιοριζόταν να ζητά το τέλος της καταστολής στη Συρία και την έναρξη μεταρρυθμίσεων ώστε να εκπληρωθούν οι θεμιτές προσδοκίες του λαού της χώρας.