Εξακολουθούν οι σφοδρές συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού με νέες επιθέσεις του ΟΗΕ και της Γαλλίας εναντίον των δυνάμεων του απερχόμενου πρόεδρου Λοράν Γκμπάγμπο στο Αμπιτζάν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επιθέσεις των ελικοπτέρων του ΟΗΕ και της Γαλλίας είχαν ως στόχο την κατοικία του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν, καθώς και στρατιωτικές βάσεις.

Ads

Νωρίτερα ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος της χώρας Αλασάν Ουαταρά δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να δράσουν ώστε να “εξουδετερώσουν τα βαρέα όπλα” του Γκμπαγκμπό.

Ενα τρίτο κύμα πυραύλων εναντίον της κατοικίας του Γκμπαγκμπό εξαπολύθηκε λίγο πριν τις 23:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η επιχείρηση με στόχο το προεδρικό μέγαρο και στρατόπεδα είχε ξεκινήσει λίγο πριν τις 17:00 (20:00).

Τουλάχιστον 6 γαλλικά ελικόπτερα και δύο των Ηνωμένων Εθνών απογειώθηκαν από την γαλλική στρατιωτική βάση στα νότια του Αμπιτζάν.

Ads

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η αποστολή των ελικοπτέρων ήταν να εντοπίσουν τα βαρέα όπλα των δυνάμεων του Γκμπάγμπο, που βρίσκονται κοντά στην προεδρική κατοικία και να τα εξουδετερώσουν.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των δυνάμεων του απερχόμενου πρόεδρου εναντίον των πολιτών και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ πρέπει να σταματήσουν και γι΄αυτό το λόγο εξουσιοδότησε τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιήσουν κάθε απαραίτητο μέσο προκειμένου να προλάβουν τη χρήση των βαρέων όπλων του Γκμπάγκμπο εναντίον τους.

Ο Ουαταρά νωρίτερα είχε ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν “να εξουδετερωθούν αυτά τα βαρέα όπλα σύμφωνα με την απόφαση 1975” του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γκμπαγκμπό εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καταφύγιο στο προεδρικό μέγαρο, όμως οι δυνάμεις του κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να κερδίσουν έδαφος στο Αμπιτζάν εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Ουαταρά.

Εκπρόσωπός του, αναφερόμενος στις χθεσινοβραδινές επιθέσεις, δήλωσε ότι η Γαλλία έχει ως στόχο να σκοτώσει τον Γκμπαγκμπό και πως οι αιτιολογίες για τις επιθέσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά προφάσεις για τη δολοφονία του πρόεδρου.