Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά, σε σχέση με την υπόθεση των ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Ν.Υόρκη, χαρακτήρισε «τρέλα» τις διαδικασίες που έχει εκκινήσει η Λευκωσία υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα ακόμη. Παράλληλα, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης «παράλογες» και «προκλητικές», ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να οδηγήσουν σε «θερμό επεισόδιο».

Ads

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ πραγματοποιώντας έρευνες για πετρέλαιο» και φυσικό αέριο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν η χώρα του εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων, απάντησε: «Όχι ακόμη». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές «σαμποτάρουν» τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι η Αγκυρα θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου.

Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, θα υπογραφεί σήμερα, Τετάρτη, ή αύριο. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού περιπολούν στις ζώνες αυτές.

«Άνευ λογικής» χαρακτήρισε από την πλευρά τις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων στο θέμα του φυσικού αερίου, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Κίπρισλι», ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Εάν οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι οι “αγάδες” θα πολεμήσουν γι’ αυτούς, τότε κάνουν λάθος.  Ίσως το πράξει η Ελλάδα» επεσήμανε και διερωτήθηκε: «Τι μπορούν να κάνουν οι υπόλοιπες χώρες στην Τουρκία;».

Ads

«Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων για εντοπισμό υδρογονανθράκων είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο σ’ έναν θερμό επεισόδιο» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, μετά την Τουρκία, επικρίσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τις γεωτρήσεις για εξόρυξη φυσικού αερίου διατυπώνει και ο Λίβανος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γκέμπραν Μπαζίλ, ο οποίος κάλεσε τη Λευκωσία να «διορθώσει το λάθος», ενώ φέρεται να είπε στον Κύπριο πρεσβευτή ότι «ο Λίβανος δεν θα είναι επιεικής με οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει την κυριαρχία του».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Λίβανος, ο οποίος αρνείται να επικυρώσει διά του Κοινοβουλίου του τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, αντιδρά στις έρευνες, προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες προς τη Λευκωσία.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Γκέμπραν Μπαζίλ δήλωσε πως το θέμα αυτό συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και η θέση της χώρας είναι πως «η συμφωνία της (Κύπρου) με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο».