Με θερμά λόγια και εγκώμια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα υποδέχθηκε χθες τον Έλληνα πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. «Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στον σωστό δρόμο» είπε ο κ. Μπάιντεν, για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «είμαστε ήδη στον σωστό δρόμο».

Ads

«Είσαστε στον σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια» ανταπάντησε ο κ. Μπάιντεν, καλωσορίζοντας τον κ. Παπανδρέου στο Οβάλ Γραφείο. Στη συνάντηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 45 λεπτά και κράτησε πάνω από μία ώρα, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων από την οικονομία ως το Μεσανατολικό, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

«Η κρίση ξεκίνησε από μας, εμείς φταίξαμε πρώτοι» παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν αρκετή ώρα για την αποτελεσματικότητα του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην ΕΕ και στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, η επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση Μπάιντεν-Παπανδρέου, αναφέρει:

Ads

«O αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο των συχνών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για την κοινή μας ατζέντα αλλά και της αναγνώρισης της ιστορικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και χαιρέτισε την τολμηρή ηγεσία του πρωθυπουργού. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες στην Αθήνα και τα Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τρόπους για να προχωρήσουν εμπρός έτσι ώστε οι λαοί της Σερβίας και του Κοσόβου να είναι σε θέση να ενσωματωθούν πλήρως σε μία Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαδικασία που υλοποιούν οι Κύπριοι υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο αντιπρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.

Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης για τη Μέση Ανατολή. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και στην ανάγκη να συνεχίσουν οι δυο πλευρές τη διαδικασία έως ότου καταλήξουν σε συμφωνία για δύο κράτη. Ο αντιπρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς όρους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συνομιλίες με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και τη Γερμανία
».

Σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιστρέφει ξανά στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με ομάδα ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών νωρίς το πρωί και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Economic Club της Νέας Υόρκης, όπου θα μιλήσει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε σημαντικά στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιχειρηματίες.

Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί πρώτα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και ακολούθως με τους προέδρους της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, όπου θα δοθεί δεξίωση προς τιμή του και αναμένονται να παραστούν αξιωματούχοι ομογενειακών φορέων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι των γραμμάτων και της τεχνών.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπου είναι προσκεκλημένος στη δεξίωση του φορέα “Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον” που θα πραγματοποιηθεί προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και στην 65η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν επίσημα αύριο.