Ads

Τη συμμετοχή επιστημόνων στην επιτροπή που συμβούλευε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την νέα γρίπη Η1Ν1 και αμείβονταν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποκαλύπτει το British Medical Journal.

Η επιτροπή «έκτακτης ανάγκης» είχε δημιουργηθεί για να παρακολουθεί την εξέλιξη του ιού και αποτελούνταν από 15 εξωτερικούς συμβούλους. Η εν λόγω επιτροπή στην συνεδρίαση της στα μέσα Ιουλίου είχε αποφανθεί ότι «η γρίπη των χοίρων», όπως αρχικά την αποκαλούσαν, είχε εξελιχθεί σε πανδημία, προτείνοντας στον ΠΟΥ και στη συνέχεια στις κυβερνήσεις να αγοράσουν τα νέα φάρμακα, για την αντιμετώπιση του ιού. Άμεσα τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος μετατράπηκαν σε κέρδος για τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, στην επιτροπή συμμετείχαν τρεις επιστήμονες, οι οποίοι αμοίβονταν από τις εταιρείες, Roche και η GlaxoSmithKline, οι οποίες υπήρξαν και οι βασικοί προμηθευτές των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΠΟΥ να αναγνωρίσει τη νέα γρίπη ως «πανδημία» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον επιστημονικό κόσμο. Μάλιστα, ο ιός αποδείχτηκε λιγότερο θανατηφόρος από τις αρχικές προβλέψεις, με τα συμπτώματα να είναι αρκετά ήπια.

Ο Paul Flynn,, συντάκτης της έκθεσης, μιλώντας στο Al Jazeera , σημειώνει ότι οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ ήταν υπερβολικές. «Με τις ανακοινώσεις του προκάλεσε υστερία στον κόσμο επαναφέροντας, στη μνήμη όλων, την πανδημία του 1918, ωστόσο δεν υπήρξαν φαινόμενα που να δικαιολογούσαν αυτό φόβο. Μέσα σε κλίμα τρόμου οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να δαπανήσουν τεράστια ποσά για αγορά των φαρμάκων».

«Τον Απρίλιο του 2009 γνωρίζαμε πολύ λίγα για το νέο ιό και ήταν καθήκον μας να μεριμνήσουμε για να μην χαθούν ζωές», δήλωσε ο Gregory Hartl, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Η Fiona Godlee αρχισυντάκτης του British Medical Journal σημείωσε ότι το πόρισμα της επιτροπής επηρέασε τις κυβερνήσεις και τις οδήγησε στη δαπάνη τεράστιων ποσών δημοσίου χρήματος, τα οποία μετετράπησαν σε κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών. Σύμφωνα με την έρευνά μας, υπήρξε σημαντική επιρροή σε σημαντικές στιγμές ώστε να αναγνωριστεί η γρίπη ως πανδημία.

Αυτή την περίοδο κρούσματα της νέα γρίπης καταγράφονται κυρίως σε Καραϊβική και Νοτιοανατολική Ασία, ενώ Ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να μεταπουλήσουν τα εμβόλια, τα οποία προμηθεύτηκαν και δεν έχουν χρησιμοποιήσει.