Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό συνελήφθη στην προεδρική κατοικία στο Αμπιτζάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται σύμβουλο του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού. Παράλληλα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη από δυνάμεις του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της χώρας Αλασάν Ουατάρα, σε συνεργασία με γαλλικές και δυνάμεις του ΟΗΕ.

Ads

Μετά την εισβολή γαλλικών τεθωρακισμένων στην προεδρική κατοικία, ο Γκμπαγκμπό «συνελήφθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις στην οικία του και παρεδόθη στους επικεφαλής των ανταρτών» υποστήριξε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό στην Ευρώπη, Τουσαίν Αλέν. Τη σύλληψη λίγο αργότερα επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος προέδρου και αντιπάλου του Γκμπαγκμπό, Αλασάν Ουταρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γκμπαγκμπό μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Αμπιτζάν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν πραγματοποιηθεί από αέρος επιθέσεις του ΟΗΕ και της Γαλλίας με στόχο την προεδρική κατοικία του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ στη συνέχεια περίπου 30 γαλλικά τανκς προήλασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας έως την προεδρική κατοικία. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Γκμπαγκμπό, τα τανκς εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία, όπου ο Λοράν Γκμπαγκμπό κρυβόταν σε καταφύγιο, αρνούμενος να παραδώσει την εξουσία στον Αλασάν Ουατάρα.

Η σημερινή σύλληψη του κ. Γκμπαγκμπό «στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες» της περιοχής ότι «δεν μπορούν να περιφρονούν τη φωνή των λαών τους που ζητούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Ads

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα συνεδρίαση μετά τη σύλληψη στο Αμπιτζάν του Λοράν Γκμπαγκμπό από τις δυνάμεις του αναγνωρισμένου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά. Ο Γκμπαγκμπό αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς εκατοντάδες πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες στις μάχες μεταξύ των υποστηρικτών του και των δυνάμεων του Ουαταρά.